Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

GOUDA STEAK
Nodig: boter, 4 halve kadetjes, 400 g gehakte biefstuk, 1 fijngesnipperd uitje, zout, peper, 1 tomaat, 4 plakken boeren Goudse kaas, paprikapoeder, 4 eieren, peterselie, tomatenketchup.
Beboter de kadetjes. Verdeel het vlees, waar het uitje door is gemengd, in vier porties. Bestrooi ze met zout en peper en bak ze in wat boter goudbruin. Leg op ieder kadetje een biefstukje met daarop een schijfje tomaat en afgedekt met een plak kaas. Strooi er paprikapoeder over en zet de kadetjes onder de grill tot de kaas is uitgevloeid. Bak intussen 4 spiegeleieren en leg er één op ieder kadetje. Dien ze op met peterselie en ketchup.
GOUDSE VINKEN
Nodig: 4 beslist dunne kalfslapjes, zout, peper, 4 plakjes bacon, 4 plakjes belegen kaas, fijngestampte salie, 500 g boter, 2 tomaten, scheutje rode wijn, room.
Bestrooi de kalfslapjes met weinig zout en peper. Bedek ze met een plakje bacon en een plakje kaas. Strooi er wat fijngestampte salie op, rol ze op en bind ze met een draadje vast. Bak de rolletjes in de boter goudbruin. Voeg er de in stukjes gesneden tomaten bij en een scheutje wijn. Laat alles 20 minuten stoven. Haal de rolletjes uit de jus, verwijder de draadjes en maak de jus met room op smaak af.

GOUDSE LOEMPIA

Nodig voor 6 stuks voor het beslag: 120 g bloem, 3 eieren, 4 dl melk, 60 g boter. Voor de vulling: 100 g jonge belegen boeren Goudse kaas, 100 g ham, 100 g salami, ½ blikje puntasperges, 2 tomaten, 2 dl saus van 25 g boter, 25 g bloem, 1 ½ dl melk, ½ dl room en wat zout
Maak een flensjesbeslag van bloem, eieren en melk. Smelt de boter (niet bruin laten worden) en roer die door het beslag. Bak 6 dunne flensjes aan één kant in een droge koekenpan. Leg op ieder flensje achtereenvolgens een plak kaas, een plak ham, 2 plakjes salami en 3 puntasperges. Doe er 1 lepel saus op, leg hierop 2 plakjes tomaat en vouw de flensjes dicht als een loempia. Zet ze onder de grill tot ze door en door heet zijn.
GOUDA SATE

Nodig voor 10 stuks: 250 g kippenlevertjes, 50 g boter, 10 bolletjes gember, 10 dobbelsteentjes belegen boeren Goudse kaas.
Bak de kippenlevertjes in de boter gaar en goudbruin en snijd ze zo nodig doormidden. Prik een nog warm stukje lever met een bolletje gember en een dobbelsteentje kaas op een prikker en geef er sherry bij.
GOUDA ROLLETJES
Nodig voor 6 personen: 2 uien, 60 g boter, 100 g champignons, 25 g bloem, 3 dl melk, 1 klein blikje tomatenpuree, zout, peper, 6 plakken ham, 6 plakken belegen boeren Goudse kaas jong, paprikapoeder, paneermeel.
Fruit de gesnipperde uien in 1 eetlepel boter, voeg er daarna de in vieren gesneden en gewassen champignons aan toe en fruit deze nog 5 minuten mee. Maak intussen een gladde saus van 25 g boter, 25 g bloem en de melk en maak hem af met tomatenpuree, zout en peper. Roer een derde gedeelte hiervan door de champignons. Leg op de plakken ham de plakken kaas, verdeel er het champignonmengsel over, strooi er paprikapoeder op en rol ze op. Leg de rolletjes in een beboterde vuurvaste schotel, bedek ze met de rest van de saus, strooi er paneermeel en paprikapoeder over, leg er nog een paar klontjes boter op en zet de schotel nog 20 minuten in de oven.
GOUDSE KROKETTEN
Nodig: 1 uitje, 100 g boter, 700 g bloem, 5 dl kalfsbouillon, 250 g Goudse kaas met komijn, zout, paneermeel, eiwit, geschaafde amandelen, peterselie, citroen.
Snipper de ui heel fijn en laat de stukjes fruiten in de boter (boter niet bruin laten kleuren), voeg daarna droog de bloem toe en maak er met de bouillon een dikke gladde saus van. Snijd de kaas in heel kleine dobbelsteentjes, meng ze door de saus en maak de ragout op smaak met wat zout. Laat dit in de koelkast goed koud worden (wel afdekken). Vorm er daarna ballen van, rol ze door paneermeel, dan door losgeklopt eiwit en vervolgens door geschaafde amandelen. Bak de kroketten in warm frituurvet en serveer ze met gebakken peterselie en partjes citroen.

Blog Home