Posted by Sander Sanders - oktober 15th, 2013

KAASPOTAGIE
Nodig: 4 eieren, 1 dl koffieroom, 100 g geraspte oude boerenkaas, 1 l kippenbouillon, 100 g ham, 20 g boter, broodcroutons, jenever.
Klop de eieren los met de koffieroom en voeg de geraspte kaas toe. Breng 1 l kippenbouillon aan de kook. Bak intussen de aan reepjes gesneden ham in de boter in de koekenpan. Giet de bouillon onder voortdurend kloppen bij de eimassa. Maak de soep af met de gebakken hamreepjes en serveer deze met broodcroutons en met oude jenever welke naar smaak aan tafel door de soep wordt geroerd.
FONDUE GOUDA
Nodig: 1 teentje knoflook of knoflookpoeder, 4 dl halfdroge witte landwijn, 500 g jong belegen Goudse kaas, peper, nootmuskaat, kirsch.
Wrijf de fonduepan met een knoflookteentje in of maak later de fondue desgewenst met knoflookpoeder op smaak af. Schenk er daarna de wijn in en verwarm deze tot hij gaat bruisen. Roer er nu de fijngesneden kaas door en blijf met een garde roeren tot het mengsel weer aan de kook komt. Laat het zachtjes doorkoken en blijf roeren tot een mooie gladde massa is ontstaan. Bind deze met wat aangemengde maïzena bij tot hij lobbig wordt. Maak hem zo nodig met iets peper en nootmuskaat op smaak af en roer er tot slot een scheutje kirsch door. Mocht de fondue nog niet mooi glad zijn, voeg er dan een klein scheutje wijn aan toe.
Goudse Kaasdoop
Deze fondue is alcoholvrij:
Nodig: 2 dl melk, 400 g belegen boeren Goudse kaas, afgestreken el maïzena, nootmuskaat, peper, iets zout, (eventueel iets kirsch). Bereiding zie fondue Gouda.

Blog Home