Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

KERSENGEBAKJES
Nodig: 150 bloem, 150 boter of margarine, ¾ dl water, zout, ½ ei, 250 g kersen, 2 dl water, 75 g suiker, aardappelmeel.
Doe de helft van de bloem in een kom. Houd do overige bloem apart; deze wordt bij het uitrollen gebruikt. Voeg de koude boter toe en snijd deze met twee messen in grote stukken. Voeg het water en wat zout toe en roer met een mes, tot er een enigszins samenhangende massa ontstaat. Schud met een zeef wat van de achtergehouden bloem op de tafel of op het aanrecht. Leg hierop de deegmassa. Strooi hierover nog wat bloem en bestuif ook de deegrol er mee. Rol de massa uit tot een lap. Strooi telkens wat bloem op het deeg, wanneer dit aan de deegrol vastkleeft. Vouw de lap in drieën en rol deze weer uit, nu in de andere richting. Herhaal dit enkele malen en laat het deeg minstens een half uur op een koele plaats rusten. Rol dan het deeg opnieuw uit, vouw de lap in drieën en rol weer verder. Herhaal dit driemaal en laat het deeg weer op een zo koud mogelijke plaats opstijven. Rol het deeg na twee- of liever nog driemaal rusten uit tot een lap van ¾ cm dikte. Steek hieruit grote driehoeken. Leg deze op een natgemaakt bakblik. Prik het middendeel van de gebakjes met een vork in. Dit voorkomt het te hoog uitrijzen van de bodem. Bestrijk de randen met losgeklopt ei. Bak de gebakjes in een hete oven met hoofdzakelijk onderwarmte gaar en bruin in ongeveer 20 minuten. Laat de gebakjes afkoelen. Was de kersen, ontdoe ze van de steeltjes en ontpit ze. Breng het water aan de kook en los de suiker er in op. Houd het suikerstroopje tegen de kook. Laat de kersen hierin 5 minuten liggen. Neem ze uit de pan en bind het vocht met wat aangemengd aardappelmeel. Laat de kersen en het nat afkoelen. Leg de kersen in de afgekoelde gebakjes en schenk wat van het kersenstroopje er over.

Blog Home