Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

PASTEI VAN VERS FRUIT

200 g bloem en 200 g boter snijdt men met 2 messen in een kom zo fijn door elkaar, dat het geheel lijkt op broodkruim. Deze massa brengt men over op een met bloem bestoven plank, doet er een geklopt ei, wat zout, 150 g suiker en 2 el warm water bij en kneed daarvan een stevig deeg, hetwelk men wegzet onder een kommetje, terwijl men het vulsel bereidt. Een ½ kg gemengd fruit (appels, peren, pruimen of kwetsen),  ontdoet men van klokhuizen en schilt het, haalt de pitten eruit en snijdt het dan klein, vermengd het met wat gesnipperde sukade, geraspte citroen of sinaasappelschil en enige eetlepels gesnipperde amandelen of gehakte noten, desverkiezend ook met een weinig zoete likeur. Van een kwart liter melk, 25 g maïzena, 50 g suiker, 25 g cacao maakt men op de gewone wijze wat chocoladepudding en doet hierdoor, terwijl de pudding nog warm is, het fruitmengsel. Nu neemt men 1/3 van het deeg, rolt het op de met bloem bestoven plank uit tot de deeglap groot genoeg is om de bodem van de met boter besmeerde vuurvaste schotel en de zijwanden ervan te bedekken, legt de lap er in en vult de schotel geheel met fruit en chocolademassa. Van het overige deel rolt men nu een lap uit, groot genoeg om de schotel volkomen te bedekken. Men legt deze over de fruitmassa en drukt hem met een in water gedoopte vork tegen de rand aan, waardoor een patroontje ontstaat. Met een in water gedoopte dessertlepel maakt men er nu een patroon van gatjes op het deegdeksel, besmeert het met van in water opgelost eierdooier en laat de pastei ca ½ uur in een matig warme oven bakken. De fruitpastei kan warm of koud worden gegeten.

Blog Home