Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

BLOEMKOOLSOEP

Nodig: ± 1/2 bloemkool, 1 l water, zout, een klontje boter of margarine, 40 g bloem, nootmuskaat, aroma, melk.

De bloemkool schoonmaken, wassen en in kleine stukjes snijden. De groente in ongeveer 15 min. gaar koken in water met zout. Boter of margarine toevoegen. De bloem aanmengen met wat koud bloemkoolnat en de klontjes er uit roeren. Het mengsel bij het groentenat voegen, aan de kook brengen en nog even laten doorkoken. De soep afmaken met nootmuskaat, melk en aroma.

N.B. In plaats van verse bloemkool kan ook bloemkoolnat gebruikt worden met wat overgebleven stukjes bloemkool.

CHAMPIGNONSOEP

Nodig: 250 g champignons, 1 l water of bouillon, 40 g boter of margarine, 40 g bloem, melk, peper, zout, enige druppels citroensap en aroma (eidooier).

De champignons schoonmaken door de harde delen te verwijderen en het onderste stukje van de steel af te snijden. De champignons wassen, klein snijden en in het water of de bouillon gaar koken. (De champignons kunnen ook eerst in wat boter of margarine 10 minuten gesmoord worden.) De boter of margarine smelten, alle bloem ineens toevoegen en goed glad roeren. Daarna het champignonvocht onder goed roeren bijschenken en de soep steeds laten doorkoken. Wat melk en de gaargekookte of gesmoorde champignons toevoegen en de soep op smaak afmaken met peper, zout, aroma en wat citroensap. Naar verkiezing een eidooier in de soepterrine met wat melk of room loskloppen en onder goed roeren de warme soep bijschenken.

GROENTESOEP

Nodig: 400 g soep groenten (bloemkool, worteltjes, doperwten, bonen enz.), prei of ui, 1 l water met bouillonblokjes of 1 l bouillon, 30 g vermicelli en/of rijst, peterselie, selderij, een klontje boter of margarine, zout.

De verschillende groenten schoonmaken, wassen en in kleine stukjes snijden. Wat boter of margarine smelten en hierin de groenten even licht smoren. De bouillon of water met bouillonblokjes, vermicelli en/of gewassen rijst en wat zout toevoegen en de soep zachtjes gaar koken. De soep op smaak afmaken met fijngehakte peterselie en selderij en eventueel wat aroma.

Blog Home