Posted by Sander Sanders - juli 15th, 2014

RIJSTPUDDING MET SINAASAPPELGELEI
Nodig: 150 g rijst, 1 sinaasappel, ½ dl water, ½ l melk, 3 dl sinaasappelsap (blik of vers), ca. 75 g suiker, zout, 1 ½ dl slagroom, ½ vanillestokje, 12 g gelatine waarvan 1 blaadje rode, 1 el rode jam, 50 g suiker.
Was de rijst goed en laat deze uitlekken. Breng de melk met wat zout en het halve vanillestokje aan de kook. Voeg de rijst toe en laat het geheel weer even aan de kook komen. Roer de rijst nog even om en laat deze op een zacht vuur gaar worden in 1 uur. Roer de suiker erdoorheen en verwijder het vanillestokje. Doe de helft van de rijstmassa over in een met koud water omgespoelde vorm. Laat de rijst koud en stijf worden. Halveer de sinaasappel, pers de helften uit en verwijder goed de vliesjes uit de helften. Voeg het gezeefde sap bij het overige sinaasappelsap, zodat 3 ½ dl vocht ontstaat. Week de gelatine in ruim koud water. Breng ½ dl water met de suiker aan de kook. Roer van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine erdoorheen. Schenk het sinaasappelsap erbij. Schenk een deel van dit mengsel in de schoongemaakte sinaasappelhelften en de rest in de puddingvorm op de rijst. Laat de sinaasappelgelei koud worden. Leg de overige rijst op de gelei in de vorm en druk de rijst goed aan. Laat de pudding koud en stijf worden. Houd de puddingvorm enige tellen in warm water. Keer de pudding op een schotel. Snijd de sinaasappelhelften in schijfjes en schik deze om de pudding. Klop de slagroom stijf met wat zout en klop op het laatst de jam erdoorheen. Spuit hiermee de garnering op de pudding.
RIJST MET CHOCOLADEPEREN
Nodig: 150 g rijst, geraspte schil van 1 citroen, peren, ½ l melk, chocoladehagelslag, zout, 2 grote handperen of 4 ingemaakte halve, 1 ¼ dl slagroom, 50 g suiker, basterdsuiker.
Was de rijst goed en laat deze uitlekken. Breng de melk met wat zout aan de kook. Strooi de uitgelekte rijst erin en breng het geheel weer aan de kook. Roer de rijst nog even om en laat deze op een zacht vuur gaar worden in 1 uur. Roer tot slot de suiker en de geraspte citroenschil erdoorheen. Doe de rijst als een vingerdikke laag over op een vierkante platte schotel of bakvorm. Laat de rijstpudding afkoelen. Verdeel de koude pudding in vier rechthoeken. Leg deze op een schotel. Schil de handperen, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Wentel de peerhelften door chocoladehagelslag en leg op elk rijstpuddinkje een halve peer. Klop de slagroom stijf met wat zout en voeg op ‘t laatst wat basterdsuiker toe. Garneer hiermee de peren en spuit toefjes rondom de puddinkjes.

Blog Home