Posted by Sander Sanders - september 27th, 2014

PICKERT

Voor 4 – 5 personen hebben wij nodig: ca. 2 kg grote rauwe aardappelen, een grote ui, 4 el bloem, twee eieren, wat zout, een klein stukje spekzwoerd.

Aardappelen schillen, raspen op een niet te fijne rasp, daarna bloem, zout, eieren erbij. De ijzeren koekenpan moet daarvoor goed heet zijn en ingevet worden met het stukje spekzwoerd, dat op een ijzeren vork geprikt kan worden. Men doet een lepel beslag erin, die men direct uitstrijkt tot aan de rand Het rauwe beslag, dat bovenop ligt, zoveel mogelijk met een ijzeren lepel weer wegnemen en terugdoen in de beslagpan. Zo wordt de piekert heel dun. Dat is niet makkelijk, maar na een paar keer heb je de slag wel te pakken. Als de piekert loslaat, omdraaien en zonder opnieuw in te vetten, de andere kant licht bruin laten bakken. De piekert bakt niet aan, maar het vuur moet vrij heet zijn; van tijd tot tijd de pan optillen en de pickert heen en weer schudden is aan te bevelen. Bij iedere volgende pan eerst invetten met het zelfde stukje spekzwoerd. We snijden de pickert in vieren, en smeren er boter op. Een kopje koffie smaakt er heerlijk hij.

Blog Home