Posted by Sander Sanders - september 27th, 2014

BONENSALADE MET SPEKLAPJES.

Hoofdgerecht 4 personen.

Nodig: 500 g sperziebonen, 100 g peultjes, 300 g gedopte tuinbonen, 2 el witte wijnazijn, 2 fijngesnipperde rode uien, 4 gemarineerde speklapjes, ½ bakje tuinkers (blaadjes van de steeltjes geknipt), 1 ongesneden brood, 3 el olijfolie, 1 tl mosterd, grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag.

Was de sperziebonen en peultjes en haal de puntjes eraf. Kook de sperziebonen in weinig water met zout ca. 5 min. en voeg vervolgens de tuinbonen toe. Kook ze samen in nog 5 min. beetgaar. Voeg na 2 min. de peultjes toe. Giet de bonen af in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water tot ze zijn afgekoeld. Goed laten uitlekken. Klop een dressing van de olijfolie en witte wijnazijn en breng op smaak met zout, peper en wat mosterd. Meng in een schaal de dressing met de rode ui en gemengde groenten. Verhit een grillpan of droge koekenpan zonder boter of olie met antiaanbaklaag en bak de speklapjes in 2 – 3 min. per kant knapperig en gaar. Schep de tuinkers door de bonensalade en verdeel de salade over 4 borden. Leg de speklapjes erbij en serveer met lekkere dikke hompen brood.

 

LAUWWARME SALADE VAN SPERZIEBONEN, TUINBONEN EN NOTENDRESSING

Bijgerecht voor 4 personen

400 g sperziebonen schoongemaakt, 200 g gedopte tuinbonen vers of diepvries, 2 eetl. peterselie fijn gehakt. Voor de dressing: 30 g pecannoten fijn gestampt, 2 eetl. citroensap, 1 theel. mosterd, 1 theel. honing, 4 eetl. walnotenolie, zout en versgemalen peper.

Roer de gestampte noten met het citroensap, de mosterd en honing met een garde in een ruime kom en giet de notenolie er in een straal bij. Breng op smaak met zout en peper. Breng ruim water met zout aan de kook en kook de groenten in circa 5 minuten beetgaar. Spoel ze even onder de koude kraan, laat ze uitlekken en doe ze in een schaal. Schep de notendressing en peterselie door de nog warme bonen.

 

SPERZIEBONEN-AARDAPPELGRATIN

Vegetarisch hoofdgerecht 4 personen

Nodig: 1 zakje amandelschaafsel (45 g), 1 rode ui, 2 el zonnebloemolie, 450 g aardappels in blokjes, 2 tl kerriepoeder, 500 g sperziebonen, 1 bakje Griekse yoghurt (150 g), 15 g koriander grof gesneden.

Rooster de amandelen al omscheppend goudbruin in een antiaanbakpan. Versnipper ½ ui en snijd de rest in dunne halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappel met de gesnipperde ui en de kerrie in 20 min. goudbruin. Kook de sperziebonen in 8 min. beetgaar. Schep de aardappel door de yoghurt, breng op smaak met de koriander en zout en (versgemalen) peper. Meng de sperziebonen met de ongebakken uiringen. Strooi de amandelen erover.

Blog Home