Posted by Sander Sanders - september 27th, 2014

SPERZIEBONEN MET TOMAAT

Nodig: 500 g sperziebonen, 1 flinke ui, 4 tomaten, 15 g boter, olie of margarine, peper, zout.

Kook de sperziebonen in ongeveer 20 minuten gaar. Snipper intussen de ui en pel de tomaten. U kunt de tomaten makkelijk pellen door ze even in kokend water en daarna in koud water te houden. Snij ze in schijven. Fruit de ui lichtgeel in, de boter, voeg de tomaat toe en bak die snel aan weerskanten. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en schep het dan over de sperziebonen.

 

SPERZIEBONEN MET UITJES EN HAM

Nodig: 500 g sperziebonen, zout, 20 sjalotten, 15 g boter of margarine, 2 tl paprikapoeder, 150 g ham.

Zet de sperziebonen met wat zout op en laat in een andere pan de boter smelten. Laat de schoongemaakte uitjes hierin even fruiten door de pan zachtjes heen en weer te schudden. Als u zilveruitjes in huis hebt, kunt u deze ook gebruiken; u moet ze dan wel met wat keukenpapier droog deppen. Strooi de paprikapoeder over de uitjes en voeg ze bij de sperziebonen. Laat alles in ca. 20 minuten gaar worden. Snij de ham in blokjes en schep deze er kort voor het opdienen door.
SPERZIEBONEN MET SPEK

Nodig: 750 g sperziebonen, 100 g magere spekblokjes, 15 g boter of margarine, 1 tl paprikapoeder.
Kook de sperziebonen een kwartier, zodat ze nog goed stevig zijn. Bak de spekblokjes in de boter uit en voeg de sperziebonen toe. Strooi er de paprikapoeder over. Schep het mengsel goed om en laat het in gesloten pan op zeer zacht vuur in ca. 10 minuten gaar worden. Schep het af en toe om.

SPERZIEBONEN MET PAPRIKA
Nodig: 750 g sperziebonen, zout, 1 rode paprika, 1 grote ui, bloem, 1 el boter of margarine.

Kook de sperziebonen met zout in 20 minuten gaar. Snij de paprika in dunne ringen en laat die gedurende de laatste 5 minuten met de bonen meekoken. Snij ondertussen de ui in dunne ringen, haal die even licht door de bloem en bak ze knapperig in de hete boter. Schep de uiringen vlek voor het opdienen over de sperziebonen met paprika.

 

SPERZIEBONEN OP Z’N INDISCH
Nodig: 750 g sperziebonen, 1 ui, 1 tl ketoembar, 1 tl djinten (komijn), olie, ketjap wat pinda’s.

Kook de sperziebonen een kwartier. Snipper de ui en fruit die met de ketoembar en de djinten in de olie. Voeg de sperziebonen toe en laat deze even meebakken tot ze gaar zijn. Voeg naar smaak ketjap toe en garneer het gerecht met wat pinda’s.
SPERZIEBONEN ALS OVENSCHOTELTJE

Nodig: 500 g sperziebonen, 1 ui, 50 g spekblokjes of een kleine rode paprika, 1 el boter of margarine, 1 grote tomaat, 1 bekertje zure room, 2 eieren, 2 tl paprikapoeder, 1 el geraspte kaas.

Kook de sperziebonen een kwartier. Snipper de ui en fruit deze met de spekblokjes of paprikablokjes in de boter. Schep dit mengsel door de sperziebonen. Snij de tomaat in dunne plakken, leg ze in een ingevette vuurvaste schaal, en schep hierop de sperziebonen. Maak een mengsel van zure room, losgeklopte eieren, paprikapoeder, geraspte kaas en schenk dit over de sperziebonen. Zet de schaal met deksel ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde, vrij hete oven (± 200°C).

Blog Home