Posted by Sander Sanders - september 27th, 2014

MELKSOEP
Nodig: 4 afgestreken el bloem, 2 afgestreken el margarine of boter, 3 bouillonblokjes, ¾ l melk, ¼ l water, 4 middelmatig grote uien, wat peper en zout.
Allereerst maken we de uien schoon en snijden ze fijn. In een pan (we gebruiken hiervoor géén koekenpan) laten we de boter smelten, doen er de uien bij en laten de massa al roerende smoren, tot de uien zacht zijn. Dan voegen we er een kopje kokend water aan toe en de bouillonblokjes. We laten het water zachtjes verkoken, voegen de bloem bij de uien, roeren alles glad en gieten er dan langzaam en steeds roerende de drie kwart liter melk en het kwart liter water bij. Nu laten we de soep nog een kwartiertje doorkoken, waarbij we er af en toe in roeren. We maken ze op smaak af met peper en zout en geven er desgewenst gebakken dobbelsteentjes brood bij.

KERVELSOEP 

Nodig: een paar lepels rijst, 1 l kokend water, ¼ l magere melk, 1½  el vet of boter en 2 el bloem, ½ el zout, 75 gram kervel, 2 bouillonblokjes, wat peper.
We wassen de rijst, zetten ze op met een halve liter van het kokende water en het zout en laten ze gaar koken. Als de rijst gaar is, lossen we de bouillonblokjes in de resterende halve liter kokend water op en gieten deze oplossing bij de rijst. Vervolgens voegen we ook de kwart liter melk toe. Het vet of de boter laten we smelten en laten hierin, onder voortdurend roeren, de bloem bruin worden. Bij dit mengsel gieten we nu de kokende soep en brengen alles op smaak met wat peper, Tenslotte roeren we de kervel, die we in die tussentijd gewassen en heel fijn gesneden hebben, door de soep.

POMPOENSOEP
Nodig: 500 g pompoen (ongeveer 1 flinke schijf), ½ l water, 1 halve el zout, 1 l melk, 1 ui, 1 af gestreken el boter, wat peper, 1 el sago.
We schillen de pompoen en snijden deze in stukjes, welke we in het water met het zout en de inmiddels gesnipperde ui gaar koken. Vervolgens wrijven we de stukjes door een zeef, voegen er roerende de kokende melk en de boter bij, benevens wat peper naar smaak. Nadat we de soep nog even aan de kook gebracht hebben, binden we ze met de aangemaakte sago en dienen ze zo heet mogelijk op. Bij deze soep smaken kaas-croutons buitengewoon lekker.

MAISSOEP 

Nodig: 1 blikje maïskorrels, 1 flesje tomatensap, 1 kop melk, 1 kop room, 1 fijngesnipperde ui, 1 klontje boter, zout, peper, 1 el bloem, peterselie, selderij.
Breng alles (behalve de bloem, tuinkruiden en room) aan de kook tot de ui boterzacht is. Maak van de room en de bloem een papje en bind de soep hiermee. Voeg eventueel nog wat melk toe en breng de soep op smaak met zout en peper. In de soepterrine gieten en bestrooien met fijngesneden peterselie en selderij.

Blog Home