Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

STOOFPOT VAN SAVOOIEKOOL OF WITTE KOOL.
Nodig: 200 g lams- of schapenvlees, 2 kg aardappelen, 1 kg savooiekool, 1 grote ui, ½ l melk of wat minder, wat vet, zout, een plukje peterselie.
Het vlees met zoveel water opzetten, dat het juist bedekt is, wat zout toevoegen en in de goed gesloten pan op een zacht vuur één uur laten koken. Het vlees met een schuimspaan uit de pan nemen, het achtergebleven bodempje bouillon aanvullen met de melk en vlug aan den kook laten komen. De schoongeboende, in stukken gesneden aardappelen, laag om laag met de groente en het vlees er in te leggen. Beginnen en eindigen met de aardappelen. Het vet er op leggen, de pan sluiten, alles aan den kook brengen en zachtjes een halfuur laten koken. Opdoen in een dekschaal, de fijngehakte peterselie er over strooien en de bouillon er afzonderlijk bij geven.
Voor wie veel een dergelijk gerecht klaarmaakt, Is het aan te raden een vuurvaste schotel te nemen, daarin het gerecht te koken en dan zo op te dienen.

 

SAVOOIEKOOLSALADE
Nodig: 500 g savooiekool, 1 ei, 4 el slaolie, 2 el citroensap, 1 el honing, wat geraspte wortel.
Dit recept Is heel gemakkelijk. Het komt er voornamelijk op aan, dat we de kool héél fijn snipperen; desgewenst kunnen we ze ook raspen. Vervolgens koken we het ei hard (circa 10 minuten), dompelen het even in koud water en pellen het. Dan maken we het met een vork fijn en vermengen het met de slaolie, het citroensap en de honing. Tenslotte vermengen we de saus met de savooiekool en strooien er wat geraspte wortel over.

 

SLA VAN SAVOOIEKOOL MET AUGURKEN
Nodig: 500 g savooiekool (of witte kool), wat augurkjes uit het zuur, wat gekookte aardappelen, magere melk, azijn, mosterd en zout.
Haal het buitenste blad van de kool af, schaaf ze heel fijn of rasp ze. Snijd de augurken in stukken. Voor het sausje worden de gekookte aardappelen fijn gemaakt en met wat magere melk, azijn, mosterd en zout vermengd. Roer de koolsnippers en de stukjes augurk door het sausje heen, breng het slaatje in een schaal over en garneer het met wat plakjes augurk. Deze sla dient zo kort mogelijk voor het gebruik gereed gemaakt te worden.

 

KOOLROLLETJES MET LEVERWORST
Nodig: 4 kleine witte- of savooiekool, 300 g leverworst, zout, kruiden, 75 g margarine, paneermeel.
Ontdoe de kool voorzichtig van de buitenste bladeren, draag zorg de bladeren niet te beschadigen. Snijd zo nodig de dikke nerven van 12 bladeren een beetje af. Kook de koolbladeren in water met zout tot ze zacht en soepel zijn. Laat ze uitlekken. Meng de leverworst met een beetje sambal oelek of met andere kruiden om ze geuriger te maken. Voeg zo nodig zout toe. Besmeer ieder koolblad met een deel van het worstmengsel. Rol de koolbladeren op tot een net rolletje (vouw de zijkanten van de kool naar binnen, opdat de worstvulling er niet uitloopt). Laat de margarine heet worden in de vleespan, smoor daarin de koolrolletjes tot ze door en door heet zijn. Maak de jus af en dien de rolletjes op met aardappelpuree of doe de rolletjes en de jus in een vuurvaste schotel, bestrooi ze met paneermeel, begiet ze met wat vet van de jus en laat er in den oven een bruin korstje opkomen,

 

KOOLROLLETJES
Nodig: 10 grote savooiekoolbladeren (het binnenste van de kool moet eveneens gekookt worden), 250 g gehakt, 3 afgestreken el boter en wat zout.
Kook de voorzichtig losgewikkelde grote bladeren van de kool in kokend water met wat zout bijna gaar (ca. 20 minuten) en laat ze dan op een vergiet uitlekken en afkoelen. Maak intussen het gehakt op de gewone wijze aan en vorm er een tiental rolletjes van gelijke grootte van. Spreid de koolbladeren achtereenvolgens uit, leg in het midden van elk blad een rolletje gehakt, vouw dan de uiteinden van het blad naar binnen en vorm er een stevig rolletje van. Schik deze rolletjes met het binnenste van de kool in een van te voren met boter ingesmeerde vuurvaste schotel, leg er hier en daar een klontje boter op en laat het gerecht verder in de oven gaar worden.

 

GROENE KOOLSCHOTEL
Nodig 1250 g groene kool, 300 g snelkokende gort, 15 g zout, 2 bouillonblokjes, 1 l water, peper, 60 g boter, 300 g rolpens.

Snipper de kool, smoor ze in de boter (ca. 15 min). Voeg gewassen gort, zout, water, peper en bouillonblokjes toe en laat alles zachtjes gaar koken (ca. ¾ uur). Snijd de rolpens in blokjes en laat ze even meestoven of bak ze afzonderlijk bruin.

Blog Home