Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

GROENTEQUICHE

Bent u bedreven in het bakken van een taartkorst, dan maakt u die zelf, maar durft u dat nog niet aan, dan koopt u een kant-en-klare korst.

Nodig voor de korst: 200 g bloem, 100 g boter of margarine, ca 1 dl koud water, snufje zout. Voor de vulling: verschillende groenten: prei, ui, selderij, peterselie, wortel, champignons, doperwtjes, knolselderij, zo mogelijk een wit raapje (bij elkaar,schoon gemaakt, ongeveer 500 g) 40g boter of margarine, 35 g bloem, geraspte kaas, 1 ei.

Zeef de bloem met het zout, hak de harde, koude boter in kleine stukjes erdoor en voeg dan, zeer geleidelijk, het koude water toe, waarbij u met een vork het deeg door elkaar mengt tot een luchtig samenhangende bal. Laat die op een koele plaats een uurtje opstijven. Rol het deeg daarna zo dun mogelijk uit en vouw de lap op, daarna rolt u hem weer uit, dit herhaalt u een paar maal. Dit heet het toeren van het deeg. Daarna rolt u het deeg op maat voor de 1e- boterde taartbodem. Voor de vulling trekt u eerst een groentebouillon van een halve liter water met prei, selderij, wortel, peterselie, zo mogelijk ook peterseliewortel, gekneusde peperkorrels, zout, tijm en laurier. Laat dit ongeveer 3 kwartier heel zachtjes tegen de kook aan trekken en zeef de bouillon. inmiddels hebt u een mengsel van groenten klein gesneden klaarstaan: wortel in blokjes, sperziebonen in kleine stukjes, champignons in plakjes, raapje in stukjes, selderijknol in stukjes. In totaal ongeveer 500 g. Breng de getrokken bouillon aan de kook, leg de groenten erin en laat die, tegen de kook aan, zachtjes gaar trekken in goed 20 minuten. Zeef dan nogmaals de bouillon en neem er 4 dl af. Smelt de boter, roer de bloem erdoor en maak hiervan met de groentebouillon een veloutésaus, waardoor u een ei klopt. Schep die door de gare groenten. Bak intussen van het deeg een taartbodem (het deeg goed inprikken voor het de oven in gaat en er ook een hulpvulsel in leggen van bijvoorbeeld groene erwten). Bak de taartbodem bij ± 175°C gaar in 20 – 30 minuten. Schep het groentemengsel erin, strooi de kaas erop en zet de quiche nog even in een goed warme oven tot de kaas gesmolten is.

Blog Home