Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

BLUEFORTTAART

Nodig voor het deeg: 150 g boter, 150 g bloem, zout, ¾ dl water, 1 theelepel azijn. Vulling: 200 g Bluefort, 150 g kwark, 3 eierdooiers, peper.

Maak bladerdeeg à la minute als volgt: Snijd met 2 messen de koude boter door de bloem (met iets zout) tot hazelnootgrootte. Meng er met het mes het koude water en de azijn door tot een samenhangende bal is verkregen. Rol deze op een met bloem bestrooide tafel uit, vouw de deeglap als een servet op, rol hem nog eens uit, vouw hem weer op en laat hem dan 1 uur in de koelkast rusten. Rol het deeg daarna dun uit en verdeel het in 2 porties. Leg het ene deel (het grootste) in een beboterde springvorm met de rand naar boven gebogen tot aan de bovenrand van de vorm. Zet de springvorm en de overgebleven deeglap in de koelkast. Druk de Bluefort met een vork fijn en meng er de kwark, 2 eierdooiers en iets peper door. Schep dit mengsel in de vorm en dek het af met de kleinere deeg lap. Bestrijk deze met eierdooier en zet de taart ± 40 minuten middenin een op 200°C voorverwarmde oven. Temper de hitte na 20 minuten tot 175°C. Dien de taart heet op.

 

KAASBESCHUITSOUFFLÉ

Nodig: ½ liter melk, 100 g beschuiten, 200 g belegen kaas, 3 eieren, 100 g ham, zout, peper, nootmuskaat.

Verwarm de melk en week de verkruimelde beschuiten erin. Meng er de in blokjes gesneden kaas, de eierdooiers, de fijngesneden ham, zout en de kruiderij door. Klop alles goed dooreen tot een gladde massa. Schep er daarna het zeer stijfgeklopte eiwit door en vul een beboterde souffléschotel voor tweederde met dit mengsel. Zet hem ca. 35 minuten onderin een op 250°C voorverwarmde oven. Houd tijdens het souffleren de ovendeur gesloten.

 

COTTAGECHEESE PANCAKES

Nodig: 250 g cottagecheese, 30 g bloem, 3 eieren, zout, 20 g suiker, 40 g boter, aardbeienjam.

Zeef de cottagecheese, roer er de bloem, de losgeklopte eieren, iets zout en de suiker door. Bak hiervan platte koekjes in hete boter in de koekenpan in ca. 10 minuten op een niet te hoog vuur goudbruinen gaar. Geef er aardbeienjam bij.

 

KOUDE KAASPUDDING

Nodig: 8 blaadjes gelatine, 2 dl melk, 1 theelepel fijngeraspte ui, 1 theelepel citroensap, ¼ theelepel kerrie, 1 theelepel mosterd, 200 g belegen kaas, boter, ¼ liter slagroom, sla, toast.

Week de gelatine in ruim koud water. Breng een deel van de melk aan de kook. Los hierin van het vuur af, de goed uitgeknepen gelatine op. Voeg de overige koude melk toe, met de ui, het citroensap, kerrie, mosterd en geraspte kaas. Beboter een puddingvorm. Schep het kaasmengsel snel en luchtig door de stijfgeslagen room en doe dit mengsel over in de gereedstaande puddingvorm. Laat het afkoelen en door en door stijf worden alvorens de pudding te keren. Garneer de pudding met blaadjes sla en geef er toast bij.

 

KAASGEHAKT
Nodig: 250 g koude gekookte aardappelen, 200 g geraspte kaas, 50 g paneermeel of fijn gewreven oud brood, 2 tl aroma, 1 uitje, wat zout, wat nootmuskaat, ongeveer 60 g boter.
Wrijf de koude aardappelen fijn en vermeng ze met het paneermeel (of het brood), het fijngehakte uitje, de geraspte kaas, de aroma, het ei, en het zout en de kruiden tot een stevig deeg. Vorm er niet te grote balletjes van en bak die in de koekenpan met de hete boter rondom bruin.

 

KAASKOEKJES

Nodig: een restje aardappelen, 3 el melk, 100 g kaasrestjes, wat peper en nootmuskaat, een stukje vet of boter, wat paneermeel.
De kaasrestjes malen we even door een molentje, of we raspen ze fijn. Dan vermengen we de geraspte kaas met
de koude en fijngemaakte aardappelen en de melk. Peper en nootmuskaat doen we er naar smaak bij. Van dit deeg,
dat vrij stevig moet zijn, vormen we niet al te grote, platte koekjes, welke we even door paneermeel wentelen. In een
koekenpan laten we een stukje vet of boter smelten en bakken hierin de kaaskoekjes aan beide zijden lichtbruin.
eventueel 1 el melk door een geklopt ei vervangen.

Blog Home