Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

STAMPPOT KNOLSELDERIJ EN GEROOKTE KIP.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Nodig: 750 g kruimige aardappels, 1 kleine knolselderij, ca. 300 g gerookte kipfilet, ca. 75 ml hete melk, zout, versgemalen peper, 4 el fijngehakte peterselie.

Snijd de geschilde aardappels in stukken. Snijd de knolselderij in plakken van ca. 1 cm dik. Verwijder de schil van de plakken. Snijd de plakken vervolgens in kleine blokjes. Snijd de kipfilet in de lengte in dunne plakken. Kook de aardappels en de knolselderij in iets gezouten water in ca. 15 – 20 min. gaar. Verwarm de melk in een steelpannetje. Giet de groenten af. Zet de pan event. op een warmhoudplaatje om de aardappels droog te stomen. Stamp de aardappels en knolselderij door elkaar en giet tijdens het stampen bij beetjes tegelijk de melk in de pan. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor. Verdeel de stamppot over de borden. Maak een kuiltje in de stamppot en leg hierin de plakjes kipfilet.

 

KROPSLA MET KNOLSELDERIJ.

Voor- of lunchgerecht voor 2 – 3 personen.

Nodig: 1 krop sla, ½ selderijknol (schoongemaakt ca. 250 g), 1 el limoen- of citroensap, zout, witte peper uit de molen, 2 el olie, ca. 75 g blauwe aderkaas (Roquefort), 3 – 4 el crème fraîche, ½ tl geraspte limoen- of citroenschil, 2 tl fijngesneden bieslook.

            Maak de sla schoon. Spoel de bladeren enkele malen in ruim koud water. Maak ze daarna zo droog mogelijk. Scheur de bladeren in kleine stukjes en neem de dikste nerven weg. Boen de selderijknol onder stromend koud water schoon. Snijd de knol in 3 -4 dikke plakken. Schil de plakken  en spoel ze onder stromend koud water. Maak de plakken droog met keukenpapier en rasp ze op een zeer grove rasp. Breng in een pan met dikke bodem ¾ L water aan de kook. Voeg limoen- of citroensap toe en roer er 2 tl zout en de olie door. Voeg de geraspte knolselderij toe. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Neem de pan van het vuur en laat de knolselderij in het kookvocht afkoelen. Wrijf de helft van de kaas door een fijne zeef. Vermeng de nu verkregen puree met de crème fraîche en roer er geraspte limoen- of citroenschil door.

Verdeel de sla als bedjes over de borden. Schep de uitgelekte knolselderij er in het midden op. Schep de saus er over en bestrooi met de verkruimelde rest van de kaas en de bieslook.

 

SELDERIJKNOLLEN EN LAMSGEHAKT.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Nodig: 2 grote selderijknollen, zout, 400 g lamsgehakt, ca, 60 g boter, 2 teentjes knoflook, 1,5 el tomatenpuree, 1 tl milde paprikapoeder, 75 g droog kruim van witbrood, 2 el fijngehakte peterselie, witte peper, nootmuskaat, 1,5 dl kookroom, 4 el fijngeraspte oude of overjarige Goudse kaas, 2,5 dl tomatensap, 1 tablet voor runderbouillon.

            Schil de knollen. Snijd van boven en onderzijde dunne plakken af. Kook de knollen 30 min. zachtjes. Halveer de afgekoelde knollen en hol elke helft uit tot er een bodem en een wandje met een dikte van 1 cm is overgebleven. Laat 40 g boter smelten en schep het gehakt bij gedeelten door de hete boter en laat staan tot het gehakt gaar is en wat kleur heeft gekregen. Schep de knoflook door het gehakt en roer er daarna tomatenpuree en paprikapoeder door. Voeg na 1 min het broodkruim en de peterselie in een keer toe. Roer alles opnieuw door en voeg zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe. Vul de knolselderij-helften met het gehaktmengsel. Schep op elke vulling een deel van de room en strooi er 1 el geraspte kaas over. Leg op elke vulling een flintertje boter. Schenk het tomatensap en dezelfde hoeveelheid water in een ovenvaste schaal. Breng alles aan de kook en laat het bouillontablet er in oplossen. Leg de gevulde knolselderij-helften in de schaal. Plaats de schaal in het midden van de tot 200°C voorverwarmde oven. Zodra er een fraai goudbruin korstje op de vullingen zit kan het gerecht worden opgediend.

 

KNOLSELDERIJSOEP

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen.

Nodig: 1 knolselderij (ca. 600 g), 3 el olijfolie, 1 gesnipperde grote ui, 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 L kippenbouillon (tablet), 100 gr bakbacon in brede repen, ½ spitskool in repen, 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes, 1 el verse tijmblaadjes, staafmixer.

De knolselderij in plakken snijden, schillen en in blokjes snijden. In een soeppan 2 el olie verhitten en ui en knoflook glazig fruiten. De knolselderij erdoor scheppen en 5 min. zachtjes bakken. De bouillon erbij schenken, al roerend aan de kook brengen en de knolselderij in 10 – 15 min. zachtjes gaarkoken. Intussen in een wok 1 el olie verhitten en bacon al omscheppend bruin en knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. In het bakvet van de bacon de spitskool al omscheppend in 3 – 4 min. beetgaar bakken. Op smaak brengen met zout en peper. Met de staafmixer de knolselderij in de bouillon pureren tot een gladde licht gebonden soep. De bleekselderij en tijm toevoegen en de soep nog 2 – 3 min. op laag vuur laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. De soep in 4 wijde kommen scheppen en de spitskool in het midden scheppen. De bacon erover verdelen. Lekker met volkorenbrood.

 

KNOLSELDERIJ-KOEKJES.

Voorgerecht voor 6 – 8 personen.

Nodig: 1 middelgrote harde knolselderij, 1 grote ui, 1 ei, ½ el kerriepoeder, versgemalen peper, zout, ca. 10 el bloem, 100 g bakboter of margarine.

Snijd met een flink mes de onder- en bovenkant van de knol en schil hem dik. Wees vooral bij de wortelige onderkant niet zuinig. Snijd in dikke plakken en rasp die op een grove schaaf of met de keukenmachine. Het resultaat moet een berg selderijsliertjes zijn. Pel de ui en rasp die ook. Vermeng dat met de selderij, kerrie, peper, zout en losgeklopt ei. Voeg nu op het gevoel zoveel gezeefde bloem toe, dat een licht vochtig beslag ontstaat. Vorm koekjes met een doorsnee van 6 cm tussen de handpalmen. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de selderijkoekjes op een rustig vuur goudbruin en knapperig aan de randen. Druk ze tijdens het bakken een beetje plat met een spatel. Bak in meerdere keren. Serveer de koekjes warm, bij bijvoorbeeld boerenkool of erwtensoep.

Blog Home