Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

STOOFSCHOTEL VAN MOSSELEN EN KOOLRAAP

Nodig: 600 g gekookte mosselen (of 3 kg rauwe mosselen), 2 kg aardappelen, 1 ½ kg koolraap, boter of vet en zout.
Boen de aardappelen schoon en snijd ze in stukken. Schil de koolraap en snijd deze eveneens in stukken. Zet aardappelen en koolraap met een bodempje water op en kook ze gaar (in ongeveer een half uur) met wat zout en boter of vet, Houd de pan gesloten. Voeg er dan de gekookte mosselen aan toe en roer de bestanddelen losjes door elkaar. Giet het overtollige vocht in een sauskom en dien het gerecht in een dekschaal of vuurvaste schotel op.

 

KOOLRAAPSTAMPPOT
Nodig: 400 g runderlappen, 1 koolraap, 1 kg aardappelen, 2 ½ el vet.
We zetten het vlees op met zoveel water, dat het net onder ligt en koken het in een half uurtje gaar. In die tussentijd schillen we de aardappelen, maken de koolraap schoon en snijden die in stukjes. Als het vlees gaar is, nemen we het uit de bouillon en doen hier de aardappelen en de koolraap in. Als deze ingrediënten goed gaar zijn, stampen we ze door elkaar, leggen het vlees er bovenop en laten de stamppot onder toevoeging van het vet nog een minuut of vijftien zachtjes doorstoven. Natuurlijk kunnen we dit gerecht ook zonder vlees bereiden en voor de bouillon nemen we dan een of twee bouillonblokjes, die we in heet water oplossen.

 

KOOLRAAP, OP DEZELFDE MANIER BEREID ALS WORTELTJES
Nodig: koolraap van circa 1 kg, 1 ½ afgestreken el boter of margarine, 1 el fijngehakte peterselie, een mespuntje zout…
We snijden de koolraap in mooie, gelijke plakken en schillen deze plakken daarna zo dik, dat het harde gedeelte, dat zich onder de schil bevindt, verwijderd wordt. Dan leggen we enkele plakken op elkaar en snijden ze in nette reepjes, ongeveer zo groot als worteltjes. Deze reepjes zetten we op met een bodempje water en het mespuntje zout en brengen ze vlug aan de kook. Op een zacht vuur laten we ze droog en gaar worden in 20 à 30 minuten. Tenslotte schudden we er de boter of de margarine en de fijn gehakte peterselie door.

 

KOOLRAAP MET KAASSAUS
Nodig: 1 flinke koolraap, 4 afgestreken el bloem, 2 afgestreken el vet of boter, 100 g geraspte kaas, ½ l melk, wat nootmuskaat, wat zout.
Nadat we de koolraap in schijven hebben gesneden, schillen we deze en snijden ze in reepjes. Deze reepjes zetten we op met een bodempje water en heel weinig zout. Op een zacht vuur laten we ze in een half uur gaar en droog koken. Intussen verwarmen we in een klein pannetje op een zacht vuur, het vet of de boter met de bloem en gieten er daarna langzaam en onder voortdurend roeren, de melk bij. We laten de saus even doorkoken tot ze gebonden is, vermengen ze dan met de kaas en brengen ze op smaak met peper en nootmuskaat. Tenslotte roeren we de gaargekookte koolraap door de saus.

Blog Home