Posted by Sander Sanders - december 7th, 2015

CRANBERRYCOMPOTE

Cranberry’s of veenbessen zijn meestal in een pak te koop uit ‘t koel-/vriesvak. De bessen met weinig water opzetten en aan de kook brengen. Zodra ze koken hoort u de bessen openbarsten. Van het vuur af door de opengesprongen bessen flink wat suiker roeren (ze zijn behoorlijk zuur). De compote stijft erg na, dus misschien later nog wat water erdoor roeren.
CRANBERRYCOMPOTE MET AMANDELSNIPPERS
Nodig: 500 g cranberry’s, 300 g suiker, 50 g amandelsnippers, 3 dl sinaasappelsap, 1 tl kaneel.

Maak de cranberry’s schoon en doe ze samen met de suiker, de kaneel en het sinaasappelsap in een pan met een dikke bodem. Kook dit mengsel al roerend totdat de cranberry’s openspringen en de suiker is opgelost. Rooster in een droge koekenpan de amandelsnippers lichtbruin en roer ze van het vuur af door de cranberry’s. Laat de compote afkoelen en bewaar hem in een goed afgesloten pot in de koelkast. Heerlijk bij paté, rosbief en gerookte kip!
CRANBERRY – KWARKIJS

Nodig: 100 g cranberry’s, 60 g suiker, 2 ½ dl kwark, 80 g basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, ½ l slagroom,  (Chonelly’s).

Kook de cranberry’s met de suiker tot dat de besjes opengesprongen zijn (±10 min.). Laat het mengsel afkoelen. Roer de kwark, de basterdsuiker en de vanillesuiker door elkaar. Klop de slagroom tot vladikte en meng hem met de kwark. Laat alles in een ijsmachine bevriezen. Meng de cranberry’s door het ijs heen zodat er een gemarmerd effect ontstaat. Laat het ijs ± 1 uur opvriezen. Schep mooie bollen in vier coupes en steek er eventueel een paar Chonelly’s in.

 

CRANBERRY TIJMAZIJN

Nodig: 150 g cranberry’s, ½ fles rode wijn, 5 dl natuurazijn, 4 takjes tijm.

Maak een fles met een inhoud van 1 liter goed schoon en verwijder eventuele etiketten. Kook de fles ± 10 min, in een pan met ruim water. Dompel ook de dop even in het kokende water. Laat de fles omgekeerd op een schone theedoek drogen. Kneus de cranberry’s licht en doe ze met de wijn, de natuurazijn en de tijm in de fles. Sluit de fles goed af en zet hem minimaal twee weken op een koele donkere plek. Deze frisse azijn is lekker in dressings, marinades en sauzen.
SALADE MET CRANBERRYDRESSING
Nodig: 4 el cranberrycompote, 2 el (cranberry)azijn, 2 el walnootolie, 1 krop friseesla, 200 g gerookte kip, 1 avocado, 1 bosje knoflookbieslook, 25 g walnoten, 4 stukjes toast, peper, zout.

Roer een sausje van de cranberrycompote, azijn, olie, peper en zout. Maak de sla schoon en verdeel de blaadjes over vier borden. Snijd de gerookte kip in plakken. Schil de avocado en snijd hem doormidden. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakken. Snijd de knoflookbieslook in stukjes van vijf cm. Verdeel de kip, de avocado, de knoflookbieslook en de walnoten over de sla en schep er de dressing over. Lekker met toast.

Blog Home