Posted by Sander Sanders - augustus 20th, 2016

TOMAATJES IN OLIE
Maak jampotten, waarin veel kleine tomaatjes kunnen worden geborgen, zonder dat er grote holten tussen open blijven, goed schoon en droog. Veeg de tomaatjes, die absoluut gaaf en heel moeten zijn, met een droge doek af. Doe ze in de potjes en giet er zoveel olie op dat de tomaatjes onder staan. Sluit de potjes en bewaar ze op een koele plaats.

 

TOMATENCHUTNEY
Nodig: 1 kg tomaten (eventueel ook onrijpe), ca. 8 teentjes knotlook, 1 tl karwijzaadjes, 1 el zout, 2 tl gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, flinke mespunt kaneel, flinke mespunt gemalen kruidnagel, 300 g bruine suiker, 1½ dl azijn.

Onrijpe tomaten kunt u niet pellen, u gebruikt ze met het schilletje, dat uiterst dun is. Rijpe tomaten pelt u. Verwijder vocht en pitjes en snij het vruchtvlees in zeer kleine stukjes. Snipper de knoflook zeer fijn, kneus de karwijzaadjes. Doe dan alle ingrediënten bij elkaar in de pan met een dikke bodem, breng het mengsel aan de kook en laat de massa boven zeer zacht vuur een half uur à 3 kwartier zachtjes pruttelen, waarbij u zeer goed oppast voor aanbranden en vaak roert. Tegen het einde van de kooktijd drukt u de massa zo goed mogelijk tot moes. U laat het inkoken tot u de gewenste dikte heeft. Vul kleine potjes of jampotjes (met heet sodawater omgespoeld en met schoon heet water nagespoeld) met de chutney. Sluit ze af met doorzichtig folie, schrijf de datum op een etiketje en laat de chutney minstens 6 weken koel en donker staan voor u ze gebruikt, bijvoorbeeld bij kerriegerechten, barbecue, rijsttafel.

 

TOMATENPUREE
Nodig: 2 kg. soeptomaten, indien gewenst wat zout, peper, laurierblad, ui en peterselie.
Was de tomaten, snijd ze in stukken en laat deze met de kruiden en een bodempje water op een zacht vuur tot moes koken. Giet dit door een goed vertinde zeef of door een paardenharen zeef, bewaar het eerste vocht voor soep of saus en wrijf nu de puree er door. Zorg dat er geen enkel pitje in de puree terecht komt, want anders bederft de tomatenpuree veel sneller en is al het werk voor niets verricht. Kook de puree vrij dik in. Kook flesjes (ongeveer 3 van 1 ¼ dl) in 10 minuten uit of zwavel ze uit. Giet de kokend hete puree in de flesjes en plaats die gedurende 30 minuten in kokend water, met de kurk losjes op de flessen. Sluit de flesjes verder af door de kurk bij te snijden en te lakken.

Blog Home