Posted by Sander Sanders - oktober 4th, 2017

PREI-BANANENSCHOTEL *
Nodig: 2 dunne preien, 2 bananen, 4plakjes gegrilde achterham, 2 el mosterd, 100 g geraspte kaas.
Maak de preien schoon en halveer ze. Kook ze in water met wat zout in ± 15 minuten gaar. Laat ze uitlekken. Pel de bananen en halveer ze in de lengte. Bestrijk de plakken ham met mosterd en rol er steeds een stuk prei en een halve banaan in. Leg de rolletjes in een ovenschaal en strooi de kaas erover. Bak de preischotel ± 20 minuten in een voorverwarmde oven tot de banaan zacht is.

PAPRIKA’S GEVULD OP Z’N JOEGOSLAVISCH
Hier bestaat het vulsel ook uit gehakt maar dan nog vermengd met rijst en kruiden, terwijl er een meer dan verrukkelijke saus bij hoort.

Nodig: 8 paprika’s, 400 g gehakt, 1 ei, zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, 1 ui, 125 g gekookte rijst, 1 dl olijf- of slaolie, 1 bouillonblokje, 4 tomaten, 2 potjes zure room, 1 laurierblaadje, fijn gewreven marjolein, 1 teentje knoflook uitgeperst.

Van de paprika’s snijdt u de dekseltje af. U haalt het zaad met de zaad lijsten eruit en wast ze. Het gehakt mengt u aan met het ei, wat zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, heel klein gesneden ui en de gare rijst. Hiermee vult u de paprika’s. In een braadpan laat u de olie(liefst olijfolie) warm worden. U zet de gevulde paprika’s erin en sluit de pan met een deksel. U zet dit op een laag pitje. Nu maakt u de overheerlijke saus. Het bouillonblokje laat u in een paar lepels water oplossen. Van de tomaten snijdt u aan beide kanten een dekseltje af en de rest wrijft u door ‘n zeef (u mag ook tomatenpuree nemen). De tomatendekseltjes zet u later op de gevulde paprika’s. De gezeefde tomaten voegt u bij de bouillon. Hierdoor heen roert u de zure room, fijngewreven laurierblaadje, wat marjolein en het uitgeperste knoflookteentje. Dit laat u al roerende aan de kook komen. Nu kijkt u in de pan en prikt even in de paprika’s met een vork, Zijn ze gaar, dan schenkt u de saus erover (niet ongeduldig worden, dit duurt wel een uurtje), zet de tomatendekseltjes erop en laat alles nog 10 minuten sudderen.

RAUWE STAMPPOT:STIMP STAMP
Nodig: 1 ½ kg aardappelen, 2 struiken andijvie, 100 gram vet rookspek, peper, zout, 1 ei, desgewenst een scheutje azijn.
Schil de aardappelen, of probeert U deze stamppot eens met goed geborstelde, gepitte, dus ongeschilde aardappelen. Kook ze op de gewone wijze gaar en giet ze af. Was de hele struiken andijvie goed en snijd ze met een scherp mes zeer fijn. Snijd het spek in blokjes en bak het uit. Stamp de aardappelen fijn, voeg zo nodig nog wat kooknat of wat melk toe. Meng op het laatste moment de aardappelpuree, die niet te slap mag zijn, met de fijngesneden andijvie, het spekvet en de kaantjes. Garneer met een in plakjes gesneden hard gekookt ei. Laat alles goed warm worden en maak het op smaak af met peper, zout en desgewenst een scheutje azijn.

ZUURKOOL MET WITTE OF BRUINE BONEN
Nodig: 1 kg. zuurkool, 400 g vers vet spek (in 4 dikke plakken) of 4 vette lapjes van 100 g ieder, ongeveer 7 ½ g zout, ½ kg witte of bruine bonen en bij voorkeur 4 grote aardappelen.

Was de bonen, week ze een nacht in zeer ruim water en kook ze in het weekwater met wat zout gaar. Laat ze uitlekken en bewaar het nat. Schrap het vlees of spek af, zet het in een vrij grote pan met heel weinig water en wat zout op en laat het zachtjes smoren gedurende ongeveer een half uur. Draai het vlees In die tijd een maal om. Voeg na een half uur de zuurkool toe en leg het vlees dan bovenop de kool. Laat ze bijna gaar worden en doe vervolgens de uitgelekte bonen bij kool en vlees. Snijd de aardappelen (als het gare aardappelen zijn) in blokjes en laat ze met de bonen mee warm worden. Neem bij het opdoen het vlees uit de pan (bak het als het gezin erg gesteld is op gebakken vlees, in de koekenpan in vijf minuten aan weerszijden bruin) roer zuurkool, bonen en aardappelblokjes dooreen, stamp het gerecht niet en maak het op smaak af.

Blog Home