CHAMPIGNONPIZZA
(vorm ca. 22 cm)
Nodig:
125 g bloem, 10 g gist, wat zout, ¾ dl water. Of in plaats daarvan: 125 g
bloem, 60 g boter of margarine, wat zout, ruim ½ dl water. Voor de vulling: 250
g champignons, 100 g kaas, 100 g gesnipperde of in blokjes gesneden ham, peper,
zout, paar olijven, olie, (2 tomaten).
Bij gebruik van gistdeeg de gist met ¾ dl lauw water aanmengen.
De bloem in een kom doen, wat zout toevoegen en onder roeren het gistmengsel toevoegen. Kneden tot een
soepel deeg ontstaat dat van de kom loslaat. Het deeg, bedekt met een met bloem
bestoven doek, op een lauwwarme plaats ongeveer een uur laten rijzen. Daarna
het deeg uitrollen tot een lap, die in de deegvorm past. Bij gebruik van een
pie-deeg boter, bloem en wat zout in een kom doen. De boter met behulp van twee
messen door de bloem snijden tot een kruimelige massa verkregen is. Dan zoveel
water toevoegen (weinig) tot het deeg juist samenhangt. Het deeg op een met
bloem bestoven tafel uitrollen tot een lap, die in de pizzavorm past. De vorm
invetten en het deeg er in leggen. Het deeg beleggen met plakken kaas. Er de
gewassen en uitgelekte en zo nodig in schijfjes gesneden champignons over strooien.
Vervolgens de gesnipperde of in blokjes gesneden ham over de pizza verdelen. Er
peper of zout over strooien en hier en daar schijfjes olijven en desgewenst
plakjes tomaat aanbrengen. De pizza in een matig warme oven in ongeveer 30 à 40
minuten gaar laten worden. Ongeveer 5 minuten voordat de pizza uit de oven
moet, deze met wat olijfolie bestrijken. De pizza warm opdienen en er een
frisse sla bij presenteren.