Chayote

Posted by Sander Sanders - september 29th, 2020

CHAYOTES IN TOMATEN-KANEELSAUS UIT JAMAICA

Nodig: 1 ui, 3 teentjes knoflook, ½ bosje koriander, 2 rode pepers, 2 kruidnagels, 4 tomaten, 1 tl kaneel, 1 blikje tomatenpuree (70 g), 50 g rozijnen, 3 chayotes, 4 kleine witte aubergines of bolcourgettes.

Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de pepers in grove ringetjes. Vijzel de kruidnagels. Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de kaneel, kruidnagel, tomatenpuree, tomaten, rozijnen en pepers toe. Schenk er een scheutje water bij om de saus wat los te maken. Laat op laag vuur, met deksel op de pan, circa 10 minuten sudderen. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Schil de chayotes, snijd ze in parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de chayotes in blokjes. Kook de chayotes in circa 10 minuten zacht en giet ze af. Voeg ze toe aan de saus. Snijd de aubergines/courgettes in dunne plakjes en roer ze door de saus. Laat op laag vuur nog circa 10 minuten sudderen. Hak de koriander grof en roer deze voor het serveren door de saus.

Verdeel over kommetjes en serveer eventueel met rijst of zoete aardappel.

CHAYOTE MET MAÏSKAASVULLING
Nodig: 4 chayotes, 4 grote sjalotten fijngehakt, 1 middelgrote rode paprika fijngehakt, 400 g maïskorrels, 400 g belegen kaas in kleine blokjes, knopjes van 8 kruidnagels fijngewreven, 1 afgestreken tl kaneel, snufje cayennepeper, zonnebloem- of maïskiemolie, zeezout.
Halveer de chayotes en hol ze (niet te dun) uit. Bewaar het vruchtvlees maar verwijder de pitten en gooi de pitten weg. Snij het vruchtvlees fijn. Fruit de fijngehakte sjalotten en paprika aan in 4 el olie op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg het chayotevruchtvlees toe en bak een paar minuten. Voeg de maïs, kaneel en fijngewreven kruidnagelknoppen toe. Breng het mengsel op smaak met zout en cayennepeper. Roer er tot slot de kaasblokjes door en blijf zachtjes roeren tot ze gesmolten zijn. Leg intussen de 8 halve, uitgeholde chayotes op een bakblik met de holle kant naar boven. Sprenkel er een paar druppeltjes olie over en zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Vul ze daarna met de maïskaasvulling en zet ze nog een klein kwartiertje in de oven tot ze goed heet zijn. Serveer warm.

CHAYOTE EN WORTELSALADE

Nodig: 1 chayote, 1 middelgrote wortel, een paar takjes koriander. Voor de dressing: 1 el citroensap, 1 tl chili-knoflookpasta, 1 el vissaus, 2 t suiker, 1 el warm water.

Schil zowel de chayote als de wortel. Versnipper of rasp beide in een kom (ontpit de chayote). Roer de dressingingrediënten door elkaar en voeg zoveel als je wilt toe aan de salade. Hak de koriander grof, voeg toe aan de kom en schep door elkaar. Opdienen!


SAMBAL GORENG LABU SIAM (CHAYOTE IN EEN PITTIGE SAUS)
Nodig: 3 chayote (labu siam), zout naar smaak, 5 cm laos gekneusd, 2 el olie, 50 g ebi, 3 salam blad, 450 ml dikke kokosmelk (santen asli), 1 tl suiker. boemboe: 8 sjalotten, 4 teentjes knoflook, 2 rode lomboks, 6 rawits.
Schil de chayote en ontpit deze. Snijd daarna het vruchtvlees in reepjes en meng hier wat zout door. Laat dit 15 minuten staan en spoel het vruchtvlees daarna af. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe samen met de ebi, de laos en de salam voor 4 minuten. Voeg dan de suiker en de kokosmelk toe. Als het geheel kookt, dan de chayote toevoegen en dit zachtjes 6 minuten laten koken totdat de chayote gaar is geworden.

HETE KIPPENSOEP MET CHAYOTE, AVOCADO EN KORIANDER
Deze soep maakte ik in Mexico waar ik een jaar gestudeerd heb. Het recept is van de moeder van de antropoloog bij wie ik in huis woonde. De soep hoort pittig te zijn! Ik gebruik daarvoor gerookte jalapeño peper. In plaats daarvan kun je ringetjes jalapeño peper, rauwe Spaanse peper, tabasco of sambal batjak aan de soep toevoegen vlak voordat je hem opdient.
Maak twee liter kippenbouillon van een kippenpoot, een halve ui, een tak selderij en een half bouillon blokje. Haal de kip, ui en selderij uit de bouillon en voeg er 2 in plakken van een halve centimeter gesneden winterwortels aan toe. Laat de wortels 10 minuten koken en voeg dan een in blokjes gesneden chayote toe. Schil en ontpit de chayote voor je hem in blokjes van 2 centimeter snijdt. De schil is namelijk best stevig en dat is niet zo lekker in deze soep. Laat de chayote nog een minuut of 10 meekoken. Schep de soep in een kom en schuif de wortel en chayote een beetje naar het midden zodat je er een bergje in stukjes gesneden avocado op kunt leggen. Een halve avocado per persoon is meer dan genoeg. Maak de soep af met een schepje gerookte jalapeno of een vervanger hiervoor en een flinke hand verse blaadjes koriander. Goddelijk!

PASTA MET MEERVAL, CHAYOTE EN TOMAAT

Nodig: 350 g pasta naar keuze, 300 g tomaat, 2 sjalotjes, 2 chayotes, 300 g gerookte meerval (of een andere gerookte vis, zoals bv forel, paling), olijfolie, zout, peper, 2 teentjes knoflook, ca 2 el limoen- of citroensap.

Breng een pan met zout water aan de kook. Schil de chayote en snijd in stukjes (als je de versie met stekels hebt: halveer hem eerst, leg de helften op het platte vlak, houd vast met een vork of handschoen en schil met het (het liefst een koks-)mes van je af naar het werkvlak toe.) Snijd de tomaten in vieren en verwijder de pitjes. Snijd fijn. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Meng met de tomatenblokjes en breng op smaak met zout, peper, een goede scheut olijfolie en citroensap. Kook de pasta in het zoute water gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de chayoteblokjes ca 3 – 4 minuten. Voeg het tomatendressing toe, samen met de stukjes gerookte meerval. Laat nog even zachtjes doorwarmen. Giet de pasta af en serveer samen met het vis-groentemengsel. Geef nog een scheut goede olijfolie over de pasta.

CHAYOTE-SALADE MET MANGO VINAIGRETTE

Nodig: 1 rijpe mango, 1/3 kopje olijfolie, 1/4 kopje witte wijnazijn, zeste van 1 limoen, sap van 2 limoenen,    zout en peper, 3 kleine chayotes in julienne gesneden, 3 wortelen in julienne gesneden, 1 kleine rode ui in dunne schijfjes, ¼ kopje verse (Mexicaanse) korianderblaadjes.

Neem de helft van de mango en snij het vlees in grove stukken. Doe deze stukken samen met de olie, wijnazijn, limoenzeste en de helft van het sap in een blender en mix tot een glad mengsel. Kruid bij met peper en zout. Snij de andere helft van de mango in kleine blokjes. Doe de chayote in een grote kom met de rest van het limoensap. Voeg hierbij de wortelen, ui, koriander en de mango vinaigrette. Meng het geheel. Serveer de salade samen met de blokjes mango en eventueel een blaadje koriander.

GEVULDE CHAYOTE

Nodig: 2 – 3 grote chayotes, 2 el boter, 1 grote ui fijn gesneden, 4 teentjes knoflook fijn gesneden, 3 – 4 grote tomaten klein gesneden, 1 rood pepertje ontdaan van zaden en fijn gesneden, 1 el currypoeder,    zout en peper, ½ kop broodkruimels, ¼ kop Parmezaanse kaas.

Verwarm de oven voor op 170°C. Kook de chayotes in gezouten water tot ze zacht zijn, dit kan 20 minuten duren afhankelijk van de grote. Laat afkoelen tot je ze kan verwerken. Snij de chayotes in de helft en schep er wat vruchtvlees en de eetbare pit uit. Prak het uitgelepelde vruchtvlees fijn. Sauteer de ui en de look. Voeg vervolgens de chayotepuree, de tomaten, het pepertje, wat currypoeder, zout en peper toe en roerbak het geheel 5 minuten. Vul de uitgeholde chayote met de vulling en werk af met broodkruimels en Parmezaanse kaas. Leg eventueel bovenop het geheel nog een klontje boter en plaats ze in de oven. Bak ze lichtbruin, circa 15 minuten.

CHAYOTE RAGOUT

Nodig: 4 chayotes, 2 tomaten, 2 uien, 50 g gember, 1 tl hete peper, combavaschil, 1 teentje knoflook, 1 tl kurkuma, 2 el olie.

Laat de chayotes 10 minuten in koud water weken en schil ze daarna. Laat ze 30 minuten koken in gezouten water. Snijd ze in blokjes van circa 2 centimeter. Bewaar voor later. Schil de uien en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar voor later. Pers de knoflook en gember samen. Laat de uien 3 minuten zachtjes bakken in een beetje olie. Voeg de gember en knoflook, de combavaschil, de hete peper en de kurkuma toe. Snijd de tomaten in blokjes en doe ze bij de uien in de pan. Meng door elkaar. Laat het geheel nog 3 minuten bakken. Voeg de chayotes toe en 10 cl water. Goed roeren. Laat alles nog 5 minuten zachtjes sudderen. Eet smakelijk !

CHAYOTE MET EIEREN

Nodig: 2 chayotes geschild en in plakjes, 2 lente-uitjes fijngesnipperd wit en groen gescheiden, 3 teentjes knoflook geperst, 2 eieren losgeklopt, 1 el vissaus, 1 el olie plantaardig, 2 takjes koriander grof gehakt,   peper en zout.

Bak al roerend de knoflook samen met het wit van lente-ui en de chayotte aan in olie. Blus met 100 milliliter water. Dek af en laat 3 minuten sudderen op een middelmatig vuur. Voeg, zodra de komkommer gaar is, de eieren toe. Breng op smaak met vissaus, groen van lente-ui, koriander, peper en zeezout. Roer om en serveer.

SALADE VAN CHAYOTES UIT DE KEUKEN VAN MEXICO

Nodig: 1 kg chayote geschild, ½ dl zonnebloemolie, 4 el wijnazijn, sap van 1 limoen, rasp van 1 limoen, 1 tl zout, 2 tl oregano, 1 ui in dunne ringen gesneden, peper uit de molen, zout, 2 el tajin con limon.

Doe de chayote in een pan met water en wat zout en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de chayote in 20 minuten zachtjes gaar koken. Zet dan het vuur uit giet de chayote af en laat even afkoelen. Meng dit met de rest van de ingrediënten en serveer gekoeld.

CHAYOTE DUBBELDEKKERS!

Nodig: 500 g havermout, 3 chayotes geschild en twee in kleine stukjes gesneden, 2 flinke el greensweet-stevia sweet XTRA + een eetlepel extra voor de crème, 450 ml water of plantaardige melk. Voor de créme:     3 flinke el kokosolie, 1 ½ el Xantaan gom.

Verwarm de oven voor op 185°C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alles in een kom door elkaar, indien nodig voeg je nog wat extra water toe. Stort de massa op de bakplaat en smeer uit tot een dunne plak. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen en snij de plak in gelijke vierkante stukken. Maar de crème door de coyote samen met de kokosolie in de blender fijn te vermalen. Voeg de stevia en Xantaangom toe en mix kort door. Besmeer steeds een plakje met de crème en druk een andere plak er op.

GEBAKKEN CHAYOTE LABUSIAM MET SPEK EN MAIS

Nodig: 3 chayotes (labu siam) geschild en in blokjes gesneden, 50 g ontbijtspek in dunne reepjes gesneden, 2 ui fijn gesneden, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 dl room, 1 blikje maïskorrels, 1/3 bosje koriander fijn gesneden, zout en peper, zonnebloemolie.

Verhit de olie in een pan en bak de uien en knoflook kort aan. Voeg dan het ontbijtspek toe en bak dit kort mee. Voeg dan de chayotes toe en bak deze kort mee. Voeg dan de maïskorrels met het sap uit het blikje toe en breng dit aan de kook. Voeg dan de room toe en laat alles inkoken. Zet dan het vuur uit en voeg de koriander toe. Breng op smaak met zout en peper.

DELICIOUS CHAYOTE MET MAÏS-KAASVULLING

Nodig: 4 chayotes, 1 rode paprika, 4 grote sjalotten, 400 g maïskorrels, 400 g belegen kaas, 8 knopjes van kruidnagels, 1 tl kaneel, snufje cayennepeper, maïskiemolie of zonnebloemolie, zeezout.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de chayotes en hol ze (niet te dun) uit. Bewaar het vruchtvlees maar verwijder de pitten en gooi deze  weg. Snij het vruchtvlees fijn in kleine blokjes. Fruit de fijngehakte sjalotten en paprika aan in 4 el olie op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg het chayotevruchtvlees toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg de maïs, kaneel en fijngewreven kruidnagelknoppen toe. Breng het mengsel op smaak met zout en de cayennepeper. Roer er tot slot de kaasblokjes door en blijf zachtjes roeren tot ze gesmolten zijn. Leg de 8 halve, uitgeholde chayotes op een bakblik met de holle kant naar boven. Sprenkel er een paar druppeltjes olie over en zet ze 5 minuten in de voorverwarmde oven. Vul ze daarna met deze overheerlijke maïs-kaasvulling en zet ze nog een klein kwartiertje in de oven tot ze goed heet zijn. Serveer warm.

DELICIOUS CHAYOTE MET MOSTERD EN KOKOS

 (bijgerecht)

Nodig: 650 g chayote, 1 sjalotje, 3 kleine groene chilipepers (rawit), 2 kleine rode chilipepers (rawit), ½ tl mosterdzaadjes, ½ tl kurkuma, snufje asafoetida, 1 el geraspte kokos, 1 el gespleten en gepelde urdi (mungboontjes), ½ ui, 2 teentjes knoflook, 10 blaadjes verse dragon (of 1 tl gedroogde), stuk verse gember van 1 cm, 2 el mosterdolie, snufje zeezout.

Snijd de chayotes doormidden, verwijder de pit en snijd de chayotes in blokjes. Hak de sjalot, gember, chilipeper, knoflook en dragon fijn. Kook de chayote in 5 minuten beetgaar, giet af. Verhit de olie in een diepe pan op matig vuur, doe de mosterdzaadjes erin. Voeg, zodra de mosterdzaadjes open gesprongen zijn, de sjalot, gember, chilipeper, ui, urdi, kurkuma en asafoetida toe, bak tot de urdi bruin begint te worden. Doe dan de kokos en de chayote erbij, bak nog even verder en schep alles voorzichtig door elkaar. Roer de dragon door de groenten, breng op smaak met een snufje zout. Serveer de chayote als bijgerecht met een stoofschotel. Je kunt het ook als vegetarisch hoofdgerecht serveren. Geef er dan wat chutney bij, anders is het waarschijnlijk een beetje droog.

DELICIOUS KIPDRUMSTICKS MET CHAYOTE EN RIJST

Nodig: 800 g kipdrumsticks, 2 chayotes, 2 teentjes knoflook, stukje Madame Jeanette peper, 2 tl gemalen koriander, 2 sjalotjes of 1 ui, 2 groene paprika’s, 2 tomaten, 300 ml groentebouillon, 6 el olie, 2 el bakboter of olijfolie, 2 tl verse dille, zout naar smaak, 400 g rijst (zilvervlies of meergranen).

Snipper de ui en de madam Jeanet. Snijd de chayote, de paprika en de tomaat in kleine blokjes. Verhit de olie en de boter of olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de kip rondom bruin en hal uit de pan. Fruit nu de ui, voeg na 2 minuten de peper, de geperste knoflook en de fijngesneden koriander toe. Bak deze kort enkele minuten en voeg dan de tomaat toe.  Bak totdat het sap loskomt.  Blus het geheel af met de bouillon en doe de kip vervolgens terug in de pan. Laat dit alles op matig vuur voor ongeveer 15 minuten stoven. Draai de stukjes kip om en voeg dan ook de chayote toe. Doe na 10 minuten de paprika en de dille in de pan en laat dit alles nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met zout. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

DELICIOUS SALADE MET CHAYOTE EN GROENE MANGO

Nodig: 5 dl appelciderazijn, 10 korianderzaadjes, 400 g fijne kristalsuiker, 4 chayotes geschild en ontpit,    50 g zout, 200 g komkommer, 3 groene mango’s geschild, 200 g  harde peer, enkele blaadjes koriander, 4 tl bietenkiemen, 50 ml extra vergine olijfolie, zoutvlokken, versgemalen peper. Voor erbij: 50 g hartig cassavekruim, 1 tl fijngehakte blaadjes koriander, zoutvlokken.

Breng de appelciderazijn, korianderzaadjes en suiker aan de kook en laat dit daarna afkoelen. Schil de chayote, halveer deze en verwijder de pit, snij deze daarna in dunne plakjes en bestrooi met zout. Leg  dit 10 minuten in een zeef. Spoel af, doe in een glazen pot en voeg de helft van de kruidenazijn toe. Zet in de koelkast. De ingemaakte groenten zijn het lekkerst na de tweede dag. Doe hetzelfde met de komkommer. Doe de cassavekruim, koriander en zoutvlokken naar smaak in een kom. Voeg 2 el water toe en meng. Zet apart. Snij voordat u het gerecht serveert de groene mango en harde peer in dunne plakjes. Schik ze op een groot bord. Laat de chayote en komkommer uitlekken en schep ook op het bord. Garneer met schepjes cassavekruim. Strooi de blaadjes koriander en bietenkiemen over de salade. Sprenkel olijfolie erover en voeg naar smaak nog wat zoutvlokken en witte peper toe.

CHAYOTE SALADE

Nodig: chayote (1 stuk = 500 gram), sap van 1 limoen (of azijn), 1 ½ el suiker, 1 el. Sesamolie,    winterpeen (stuk van 5 cm), 1 tl zout.

TIP: De bovengenoemde hoeveelheden geven een vrij sterke smaak, natuurlijk kan je ook minder gebruiken. Proef eerst!

Schil de Chayote, en rasp in kleine reepjes, gebruik een kaasrasp. Voeg het zout toe en zet weg in de koelkast en laat 20 minuten intrekken. Het zout zorgt ervoor dat er sap uittrekt. Haal de Chayote na 20 minuten uit de koelkast en knijp het sap eruit en gooi dit weg. Laat nog even uitlekken in een vergiet, en leg dan in een kom of schaal. Rasp ook de winterpeen (of snij met een mes in hele dunne reepjes). Meng de wortel door de Chayote en voeg ook de sesamolie, suiker en het sap van 1 limoen toe, en meng het goed door elkaar. Je salade is klaar!

TIP: voor een pittige ‘bite’, neem een rood chilipepertje en snij dit in hele kleine stukjes en garneer de salade hiermee.

TIP: eet deze salade als bijgerecht met Misosoep met sobanoedels.

GEBAKKEN CHAYOTE MET GARNALEN

Nodig: 3 labu siam (chayote), 200 g garnalen, 100 ml santen asli (dikke kokosmelk), ½ tl zout, 2 el olie.

Haluskan / Bumbu: 6 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 2 rode lomboks, 6 ebi, 1 tomaat.

Schil de labu siam en snijd deze in dunne reepjes (lucifers). Wrijf of maal de ingrediënten voor de bumbu fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit de bumbu voor 3 minuten. Voeg dan de garnalen toe en bak deze 2 minuten. Dan de labu siam toevoegen en bak dit alles totdat de labu siam vrijwel gaar is. Dan het zout en de santen toevoegen en het geheel laten sudderen totdat het geheel gaar is geworden.

CHAYOTE IN EEN PITTIGE SAUS

Nodig: 3 chayote (labu siam), zout naar smaak, 5 cm laos gekneusd, 2 el olie, 50 g ebi, 3 salam blad, 450 ml dikke kokosmelk (santen asli), 1 tl suiker. Haluskan / boemboe: 8 sjalotten, 4 teentjes knoflook, 2 rode lomboks, 6 rawits.

Schil de chayote en ontpit deze. Snijd daarna het vruchtvlees in reepjes en meng hier wat zout door. Laat dit 15 minuten staan en spoel het vruchtvlees daarna af. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe samen met de ebi, de laos en de salam voor 4 minuten. Voeg dan de suiker en de kokosmelk. Als het geheel kookt dat de chayote toevoegen en dit zachtjes 6 minuten laten koken totdat de chayote gaar is geworden.

GEBAKKEN CHAYOTE MET SPEK EN MAIS

Nodig: 3 chayotes (labu siam) geschild en in blokjes gesneden, 50 g ontbijtspek in dunne reepjes gesneden, 2 ui fijn gesneden, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 dl room, 1 blikje maïskorrels, 1/3 bosje koriander fijn gesneden, zout en peper, zonnebloemolie.

Verhit de olie in een pan en bak de uien en knoflook kort aan. Voeg dan het ontbijtspek toe en bak dit kort mee. Voeg dan de chayotes toe en bak deze kort mee. Voeg dan de maïskorrels met het sap uit het blikje toe en breng dit aan de kook. Voeg dan de room toe en laat alles inkoken. Zet dan het vuur uit en voeg de koriander toe. Breng op smaak met zout en peper.

RIJST MET CHAYOTE

Chayote wordt steeds populairder in conventionele supermarkten en kan worden verwerkt in gerechten zoals stoofschotels en rijst. Ook bekend als mirliton, plantaardige peer, christophene of cho-cho – de Mexicaanse inheemse chayote is geclassificeerd als een kalebas en groeit aan een klimplant.

Nodig: 2 el plantaardige olie, 1 el gesneden ui, 1 kopje ongekookte langkorrel ige rijst, 1 chayote (mirliton, groentepeer), 1 kopje ongekookte rijst, 1 teen knoflook gehakt, 2 kopjes kippenbouillon of water, zout en peper naar smaak.

Verhit een hapjespan en voeg de plantaardige olie toe. Voeg de ongekookte rijst en ui toe en bak tot de rijst ondoorzichtig wordt. Voeg de knoflook, kippenbouillon en in blokjes gesneden chayote toe. Verlaag het vuur tot het suddert en dek af met een goed sluitend deksel. Laat de rijst 25 minuten koken. Haal van het vuur en haal de rijst met een vork uiteen voor het serveren.

MEXICAANSE CHAYOTESOEP MET KIP EN PAPRIKA

Nodig voor circa 3 liter: 1 witte en 2 rode uien, 3 teentjes knoflook, 4 chayotes, 3 paprika’s, ½ tl komijnzaad, kokosvet, 1 tl harissa of naar smaak, 1 l kippenbouillon met kip, blik gepelde tomaten, 2 tl zeezout of naar smaak, eventueel: fijngesneden verse tuinkruiden, eventueel: stukjes avocado.

Maak de uien, knoflook, chayotes en paprika’s schoon. Snijd de uien, chayotes en paprika’s in stukjes en hak de knoflook fijn. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan. Voeg wat kokosvet toe en smoor hierin de uien met de knoflook. Laat de uien wat zachter worden. Voeg dan de paprikastukjes toe. Smelt ondertussen wat kokosvet in een soeppan en roerbak de stukjes chayotes met de harissa. Voeg na 5 minuten de kippenbouillon en de kip toe aan de stukjes chayote. Snijd of knijp de gepelde tomaten wat kleiner en voeg ze samen met het sap toe aan de soep. Voeg het Keltisch zeezout toe en vul het tomatenblikje twee keer met water en giet het bij de soep. Breng de soep aan de kook en laat de stukjes chayote gaar worden.

FILIPIJNSE GEMBER-KIPPENSOEP

Nodig: 1 el olijfolie, 1 ui, 2 l water, 1 el sojasaus natriumarm, 2 knoflookteentjes, 1 stuk gember ter grootte van een duim, 2 el vissaus, 400 g kip met bot, 200 g chayote, 400 g paksoi (gesneden), 2 stuks citroengras, mespuntje zout, mespuntje peper.

Verhit de olie in een soeppan, snipper de ui en snijd de knoflookteentjes en de gember fijn. Fruit dit in de pan totdat ze glazig zijn. Voeg er een snufje peper en zout bij en bak de kippenstukken mee tot ze goudbruin zijn. Voeg er water aan toe en breng het aan de kook samen met de citroengras, sojasaus/ketjap asin en vissaus. Verlaag het vuur na 10 minuten en laat het gedurende een uur staan. Snijd de chayote in blokken en voeg dit aan de soep toe. Kook het 20 minuten mee. Schenk de soep in vier diepe soepborden en voeg de paksoi toe.

Tip: Voeg 1 fijngesneden lombok toe, of gebruik in plaats van paksoi 400 gram choi som of 400 gram spinazie.

SOEP VAN AUBERGINE EN CHAYOTE

Nodig voor de vulling: kokosvet, groenten naar keuze bijvoorbeeld: 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 wortel of stuk bloemkool in roosjes, 1 wortelpeterselie, 1 chayote, komkommer of koolrabi, 1 groene en 1 gele paprika, wit van 1 prei. Voor de gepureerde basis: kokosvet, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 aubergine, Keltisch zeezout en verse peper, 1 (bol)courgette, groen van 1 prei, peterselie, 1 – 2 l kippen(botten)bouillon.

Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Maar alle de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Hou de verschillende groenten apart. Het liefst allemaal apart, maar in ieder geval de groenten voor de vulling en de groenten voor de basis. Roerbak eerst de groenten voor de vulling in wat kokosvet, omdat je deze straks niet mee gaat pureren. Begin met ui en knoflook en ga dan verder met andere groenten. Begin met groenten die langer nodig hebben om gaar te worden. Voeg bijv. achtereenvolgens wortel, wortelpeterselie, chayote, paprika en het wit van de prei toe. Haal ze uit de pan. Maak dan de basis van de soep. Smoor de rest van de ui met de knoflook in kokosvet. Voeg de aubergineblokjes toe, samen met wat zeezout en verse peper en roerbak dit even mee. Voeg eventueel wat meer kokosvet toe. Dat is gezond en zorgt dat de aubergine lekker smeuïg wordt. Roerbak dan de courgette en het groen van de prei nog even mee.  Voeg de kippen(botten)bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat alles even sudderen tot de groenten gaar zijn. Voeg de fijngesneden peterselie toe en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de groentevulling toe aan de basis. Serveer eventueel met wat crème fraîche of feta.

CHAYOTE SOEP

Nodig: 2 blokjes kippenbouillon verkruimeld, ½ l heet water, 1 el ongezouten boter, 1 kleine gele ui gehakt, 3 teentjes knoflook gehakt, 0,25 tl gemalen rode pepervlokken, 5 chayotes geschild en in centimeter stukjes gesneden, 1 el gehakte verse koriander, zout en gemalen zwarte peper naar smaak, 1 el takjes verse koriander.

Los de bouillon op in het hete water. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Kook en roer de ui, knoflook en rode paprika in de boter tot de ui zacht is. Voeg de chayote, 2 eetlepels koriander, zout en peper toe en roer continu gedurende 5 minuten. Roer het bouillonmengsel erdoor en 1 el koriander; ongeveer 20 minuten koken. Giet het mengsel in een blender en pureer tot een gladde massa. Giet in kommen en garneer met een takje koriander om te serveren.

HETE MEXICAANSE KIPPENSOEP MET CHAYOTE, AVOCADO EN KORIANDER

Daarom zet ik deze zalige Mexicaanse soep op het blog. Helemaal hipperdepip en lekker pittig. Grappig is wel dat deze soep er voor mij één uit de oude doos is. Het recept is van de moeder van de Mexicaanse antropoloog bij wie ik lang geleden in huis woonde. Leuke vrouw, net zo pittig als haar soep trouwens. In de soep zit Chayote, een vruchtgroente die lijkt op een lichtgroene gerimpelde peer en familie is van pompoen, meloen en komkommer.  Alles is eetbaar van de chayote, zelfs de lichtbruine pit.  Je kunt chayote bakken, frituren, koken en stoven. Rauw is ie ook lekker.  De textuur is stevig en sappig. Je kunt chayote vaak vinden bij een toko of Surinaamse winkel. Lukt dat niet, gebruik dan een komkommer die je van zijn zaadlijsten ontdoet. Oh, en deze soep hoort echt pittig te zijn! Ik doe dat met chile chilpotle, gerookte jalapeño pepers in adobe. Die ben ik nog nooit in Nederland tegen gekomen helaas. Misschien zijn ze on line te krijgen, dat heb ik niet gecheckt. In plaats daarvan kun je ringetjes jalapeño pepers, rauwe Spaanse pepers, tabasco of sambal batjak gebruiken, iets minder authentiek maar ook lekker.

Doe vooral moeite om zelf bouillon te maken, echt dat is in deze soep zoveel lekkerder. Wie weet wordt het routine als je het verschil geproefd hebt. Of is dat te optimistisch?

Maak 2 liter kippenbouillon van een kipkarkas of kippenpoot, een halve ui, een tak selderij en een bouillon blokje. Haal na 1 uurtje koken de kip, ui en selderij uit de bouillon en doe er 2 in plakken gesneden winterwortels en een in blokjes gesneden chayote of komkommer bij. Schil en ontpit de chayote voor je hem in blokjes van 2 centimeter snijdt. De schil is namelijk best stevig en dat is niet zo lekker in deze soep. Laat de groenten een minuut of 10 meekoken tot ze beetgaar zijn en proef of de soep op smaak is. Serveer de soep in een kom of bord en schuif de wortel en chayote een beetje naar het midden zodat je er wat in stukjes gesneden avocado op kunt leggen. Een halve avocado per persoon is meer dan genoeg. Maak de soep af met een schepje sambal of iets anders heets en een flinke hand verse blaadjes koriander. Goddelijk!

By the way, je kunt het vlees van de kippenpoot ook in de soep doen als je dat lekker vindt.

CHAYOTE SOEP

Nodig: 3 chayotes, 2 kippendijen en een skelet, 125 g Iberische ham, 1 ei, 1 aardappel, 2 prei, 1 wortel, 1 tak bleekselderij, ¼ rode paprika, 1 tl geraspte gember, water, olijfolie.

Maak een vogelbouillon in een braadpan met water, zout, de dijen en het kippenskelet, een prei en een wortel. Laat het koken en zeef. Doe de bouillon in een ovenschotel en voeg de geschilde chayote en aardappel in blokjes gesneden toe. Voeg geraspte gember en selderij toe in fijne julienne. Breng op smaak en kook gedurende 15 minuten totdat de groenten zacht zijn. Na deze tijd omvat de peper in dunne reepjes gesneden en de prei in julienne. Sauteer in een pan met een beetje olie de fijngehakte ham en voeg deze toe aan de soep. Laat nog 3 – 4 minuten sudderen. Voeg een ei toe aan de soep. Roer goed en breng op smaak met gehakte peterselie. Serveer de soep in een diepe schaal.

Het is raadzaam om de chayote onder leidingwater te schillen, omdat de kleverige substantie die het produceert moeilijk uit de handen te verwijderen is.

CHAYOTESOEP MET CITROENGRAS

Nodig voor 5 personen: 2 – 3 chayotes in blokjes, 3 cm gember in kleine stukjes, 1 grote ui gesnipperd, 2 stengels citroengras in stukken van ongeveer 10 cm, boter, 400 ml kokosmelk, 1 rode chilipeper gesnipperd, suiker, citroensap, vissaus, 700 ml kippenbouillon, kipfilet in reepjes.

Verhit boter in een soeppan en bak hierin de kip en de ui. Kruid met peper en zout. Haal na ongeveer 5 min bakken de kip en ui uit de pan en zet deze opzij. Bak, in dezelfde pan, de gember. Voeg hiervoor nog wat boter toe. Voeg de chayote toe en bak deze regelmatig roerend een 5 – 7 min. Voeg de kippenbouillon, kokosmelk, citroengras en chilipeper toe en laat 15 – 20 min sudderen. Voeg de gebakken kip en ui toe en laat nog enkele minuten meekoken. Kruid met de vissaus, suiker en het citroensap naar smaak.

OVERHEERLIJKE THAISE SOEP MET CITROENGRAS EN CHAYOTE

Nodig: Eén grote chayote, 4 stengels citroengras, soepkipje (vb. chinees zijdehoen), 3 (gedroogde) Spaanse pepers, ± 2cm verse gember, evt. 5cm verse geelwortel, 5 knoflooktenen, 7 (gedroogde) limoenblaadjes, flinke scheut sojasaus en vissaus, half schijfje palmsuiker (±15 g), 1 ui, halve appel in schijfjes, halve paprika in reepjes.

Kook de kip in 3 liter water. Haal het vlees er af en doe dit terug bij de bouillon. Voeg de ontpitte pepers, ui in ringen, citroengras in stukken van ± 4 cm, gember in schijfjes, doormidden gesneden geelwortel, schijfjes knoflook en limoenblaadjes toe. Laat de soep zacht doorkoken. Voeg sojasaus en/of vissaus toe naar smaak. Schil de chayote en snij in frietjes (ook de pit is eetbaar) en voeg bij de soep. Voeg appelschijfjes toe na een 20 min. en zet het vuur uit. Smakelijk!

SALATA CON CHAYOTE GROENTESALADE

Nodig: 2 chayotes, 70 ml olie (olijfolie), 40 ml rode wijnazijn, ½ rode ui, ½ rode peper, 2 takjes oregano, peper en zout.

Breng een pan water met wat zout aan de kook. Kook de chayotes gaar in 20 – 25 minuten. Prik met een vork in de chayote en voel of deze zacht is ter controle. Laat ze uitlekken en laat 5 minuten afkoelen. Halveer de chayotes. Verwijder de zaden met een lepel en snijd de helften in 3 of 4 repen. Verwijder het hoedje van de peper en wrijf met beide handen de pitjes eruit. Snijd de peper in dunne ringetjes. Pel en snijd de ui in dunne ringen. Meng olie, azijn, rode peper en oregano. Breng op smaak met zout en peper. Leg de chayotes netjes op bord of schaal en schenk de dressing erover. Garneer met de fijngesneden ui.

BULGAARSE VERMICELLI, CHAYOTE, DUBBEL DOOIER EIEREN

De chayote wordt veel in de schil klaargemaakt. Halveren, gaar koken, vlees eruit, mengen met gehakt of kaas, terug erin, paneermeel, oven etc. Ook veel gestoofd in tomatensaus.

Maak mooie runderbouillon met de helft van een flink pak soepgroenten. Als de soep klaar is de groenten eruit. Bak in olijfolie sjalot, knoflook. Bak de rest van de soepgroenten mee. Het wordt een dikke maaltijdsoep.Voeg espelette peper toe. Proef en breng eventueel op smaak met maggi of Marmite. Kook stukken chayote bijna gaar in de soep (duurt wel even), en later ook de vermicelli terwijl je er tegelijk eieren in pocheert. Eieren of de vermicelli in het midden, niet door mekaar, want je moet die nestjes met twee vorken uit elkaar kunnen trekken.

CHAYOTE RAGOUT UIT MADAGASCAR

Nodig: 4 chayotes, 2 tomaten, 2 uien, 50 g gember, 1 tl voatsiperifery peper, combavaschil, 1 teentje knoflook, 1 tl kurkuma, 2 el olie.

Laat de chayotes 10 minuten in koud water weken en schil ze daarna. Laat ze 30 minuten koken in gezouten water. Snijd ze in blokjes van circa 2 centimeter. Bewaar voor later. Schil de uien en snijd ze in kleine stukjes. Bewaar voor later. Pers de knoflook en gember samen. Laat de uien 3 minuten zachtjes bakken in een beetje olie. Voeg de gember en knoflook, de combavaschil, de voatsiperifery peper en de kurkuma toe. Snijd de tomaten in blokjes en doe ze bij de uien in de pan. Meng door elkaar. Laat het geheel nog 3 minuten bakken. Voeg de chayotes toe en 10 cl water. Goed roeren. Laat alles nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Eet smakelijk !

GEGRATINEERDE LABOE SIEM (GRATIN DE CHRISTOPHINE)

 is met zijn heerlijke, zachte smaak een van de lievelingsgerechten van de Antillianen. Laboe siem wordt “christophine” op de Franse Antillen en Guyane genoemd, en “chouchou” op het eiland Réunion. Het is een grote, peervormige groene of witte groente, waarvan de smaak lijkt op de courgette en aardappel. Vol water – dus calorie-arm -, maar ook rijk aan vitamines C, B9 en spoorelementen. Deze vrucht uit de komkommerfamilie is bijzonder goed voor de gezondheid!

Laboe siem is naturel heerlijk in salade of als puree, maar ook gegratineerd erg lekker. Hiervoor moet de laboe siem eerst gekookt of gestoomd worden. Eenmaal gaar het vruchtvlees verwijderen, fijnstampen en vierkruidenmix, Antiliaanse ui, crème fraîche, knoflook en zout naar smaak toevoegen. Vervolgens met geraspte kaas bestrooien, en in de oven laten gratineren. Naar smaak kunnen ook spekjes, béchamel of oud brood toegevoegd worden!

SAJOER MENIR (SPINAZIESOEP)

Nodig: 200 g runderpoulet, 3 uitjes, 1 teentje knoflook, 1 wortelstok temoe koentji, 1 tl trassie, ½ tl ketumbar, 500 g verse spinazie, ½ courgette of 1 chayote of 1 komkommer, 1 blikje djagoeng (maïs), 1 bouillonblokje, 1 tl suiker.          

Trek in ruim water van de runderpoulet bouillon. Laat deze indampen tot er 2 ½ dl over is. Pel de uitjes en de knoflook en snijd ze fijn. Was en kneus de temoe koentji. Voeg uitjes, knoflook, trassie, temoe koentji en ketumbar toe aan de bouillon. Laat alles op een lage warmtebron 10 minuten koken. Was de spinazie, zoek ze uit. Schil de chayote. Kunt u die niet krijgen, snijd dan de komkommer in dikke plakken en doe ze met de bouillonblokjes of zout, de djagoeng (maïs) in de sajoer. De chayote mag niet gaar worden. Voeg de spinazie met de suiker aan de sajoer toe en laat alles 3 minuten stoven met het deksel op de pan. Zorg ervoor dat de groenten knapperig blijven.

Dien deze sajoer op in een kommetje met een bord warme rijst, een kip- of vleesgerecht en sambal goreng telor.

CHAYOTE MET MOSTERD EN KOKOS

Ik ken chayotes uit de Mexicaanse keuken. Ook in de Indonesische keuken worden ze veel gebruikt, onder de naam laboe siam. Wat ik niet wist is dat ze ook in de Indiase keuken een prominente rol spelen, onder de naam chow chow. Eigenlijk kwam ik daar per toeval achter, toen ik google liet zoeken naar foto’s van chayote. Een hele reeks Indiase recepten kwam tevoorschijn, curry’s, gekookte en gebakken bij- en hoofdgerechten. Ik ging voor een heerlijk pittig bijgerecht met mosterdolie, mosterdzaadjes, kokos en urdi. Urdi, chayote en mosterdolie kun je in veel toko’s vinden. Gebruik als alternatief neutrale plantaardige olie en rode linzen.

Nodig voor 2 – 3 personen: 650 g chayote, 1 sjalot, stuk verse gember van 1 cm, 3 kleine groene chilipepers, ½ tl mosterdzaadjes, ½ tl kurkuma, snufje asafoetida, 1 el geraspte kokos, 1 el gespleten en gepelde urdi, ½ ui, 2 teentjes knoflook, stuk verse gember van 1 cm, 2 kleine rode chilipepers, 10 blaadjes verse dragon (of 1 tl gedroogde), zout, 2 el mosterdolie.

Snijd de chayotes doormidden, verwijder de pit en snijd de chayotes in blokjes. Hak de sjalot, gember, chilipeper, knoflook en dragon fijn. Kook de chayote in 5 minuten beetgaar, giet af. Verhit de olie in een diepe pan op matig vuur, doe de mosterdzaadjes erin. Voeg, zodra de mosterdzaadjes open gesprongen zijn, de sjalot, gember, chilipeper, ui, urdi, kurkuma en asafoetida toe, bak tot de urdi bruin begint te worden. Doe dan de kokos en de chayote erbij, bak nog even verder en schep alles voorzichtig door elkaar. Roer de dragon door de groenten, breng op smaak met zout. Serveer de chayote als bijgerecht met een stoofschotel. Je kunt het ook als vegetarisch hoofdgerecht serveren. Geef er dan wat chutney bij, anders is het waarschijnlijk een beetje droog.

Blog Home