Posted by Sander Sanders - mei 15th, 2011

KIPSALADE MET AARDBEIEN EN ROMIGE PEPERSAUS

Nodig: 350 g kipfilet. 1 eetlepel olie. 1 bosje uitjes. ½ komkommer. 200 g fetakaas. 350 g aardbeien. citroen- of limoensap. 2 eetlepels sherry. 2 eidooiers. 2 eetlepels witte wijnazijn. 1 eetlepel olijfolie. 2 theelepels peperkorrels.

Snijd 350 g kipfilets in smalle reepjes, bestrooi, ze met zout en heel weinig versgemalen peper. Bak ze in 1 eetlepel olie op hoog vuur, al omscheppend in 2 min. lichtbruin. Laat de reepjes uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Was het pannetje niet af! Snijd van 1 bosje uitjes de worteltjes en donkergroene uiteinden af, snijd de rest in ringetjes. Schil een ½ komkommer, halveer hem in de lengte en schraap de zaadjes eruit met een theelepeltje. Snijd de komkommer in plakjes van 1 cm. Verkruimel 200 g fetakaas (bulgaarse of schapenkaas). Maak 350 g aardbeien schoon, halveer ze en bedruppel ze met wat citroen- of limoensap. Schep alles met uw handen voorzichtig door elkaar en zet afgedekt koel weg tot het sausje klaar is. Kook de aanbaksels in het bakpannetje los met 2 eetlepels sherry, doe dat in een kommetje. Klop erdoor: 2 eidooiers, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel olijfolie en 2 theelepels tot grove pulp (in vijzel) gemalen natte groene peperkorrels. Klop au bain marie dit sausje schuimig en licht gebonden. Neem dan de kom uit het waterbad, laat de saus afkoelen tot lauw, al roerend (gaat sneller in schaal met ijsblokjes) en proef of er nog wat zout bij moet. Geef de saus apart bij de salade.

Dipsausje voor aardbeien

Roer 250 g Umer los met 2 eetlepels crème fraîche. Hak peterselie, bieslook citroenmelisse en pepermunt heel fijn (samen twee eetlepels). Klop er tot slot wat versgemalen peper door. Serveer koel met een schaal aardbeien waar de kroontjes nog aanzitten.

Blog Home